• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-25343_13418_150x190

ANALIZA ŻYWNOŚCI WYBRANE METODY OZNACZEŃ JAKOŚCIOWYCH I ILOŚCIOWYCH SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Rok wydania: 2014
  • Wydanie: II
  • Ilość stron: 128
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-690-8
33,00 zł 33 33 PLN 1
Bezpłatna dostawa przy zakupach
powyżej 300zł
Najniższa cena z 30 dni: 33,00 zł
Produkt niedostępny
Powiadom o dostępności produktu
Imię i nazwisko
Email
Telefon

Opis

Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje sie badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowanych metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności.

Intencją autorów opracowania Analiza żywności było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.

Podręcznik przygotowano z myślą o studentach Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.

Spis treści

Wstęp
1. Oznaczanie gęstości roztworów stosowanych w przemyśle spożywczym
2. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w surowcach i produktach w przemyśle spożywczym
3. Oznaczanie kwasowości wybranych surowców i produktów spożywczych
4. Oznaczanie stężenia związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
5. Oznaczanie zawartości związków flawinowych w ziarnie i produktach zbożowych
6. Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
7. Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczych
8. Metody ilościowego oznaczania sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
9. Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
10. Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
11. Zastosowanie metod instrumentalnych do analizy związków fenolowych
12. Oznaczanie zawartości tokochromanoli w produktach spożywczych metodą chromatografii cieczowej (HPCL)
13. Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych w wykorzystaniem DPPH (1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
14. Oznaczanie cąłkowietej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
15. Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
16. Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych

 

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

PRODUKTY POWIĄZANE

59,80 zł
52,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 49,50 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 73,90 zł
179,00 zł
157,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 161,10 zł
98,00 zł
88,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 98,00 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 89,00 zł
49,90 zł
43,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,10 zł
129,00 zł
113,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 108,90 zł
69,00 zł
62,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 62,90 zł
138,00 zł
117,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 117,90 zł

POLECAMY

44,99 zł
40,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 40,00 zł
32,90 zł
29,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 27,90 zł
35,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,00 zł
109,00 zł
99,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 88,90 zł
199,00 zł
175,12 zł
Najniższa cena z 30 dni: 175,90 zł
54,00 zł
48,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 48,60 zł
55,00 zł
48,40 zł
Najniższa cena z 30 dni: 48,40 zł
31,50 zł
27,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 27,90 zł
65,00 zł
57,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 53,60 zł
27,00 zł
23,76 zł
Najniższa cena z 30 dni: 19,90 zł
6,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 2,50 zł
27,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 19,00 zł
6,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 5,00 zł
63,90 zł
56,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 54,90 zł
29,00 zł
26,10 zł
Najniższa cena z 30 dni: 26,10 zł

PORADNIKI O ZDROWIU

Biochemia krwi - co to jest, wskazania, normy i profile

Kiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...

czytaj więcej
ALP - co to jest, normy

Fosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....

czytaj więcej
Morfologia krwi - co to jest i co się bada

W tym artykule przyjrzymy się bliżej, czym dokładnie jest morfologia krwi, jakie...

czytaj więcej
Badania krwi - co to jest, jakie warto zrobić

Badania krwi odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej medycynie, służąc zarówno...

czytaj więcej
Badania laboratoryjne - co to jest, rodzaje

Badania laboratoryjne stanowią fundament nowoczesnej diagnostyki medycznej i naukowej,...

czytaj więcej