Opis
Jubileusz dwudziestolecia Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest dobrą okazją, by rozmaitym aspektom żywienia człowieka przyjrzeć się z perspektywy upływającego czasu, stąd uproszczony tytuł tej publikacji "Ewolucja na talerzu" oraz szczególny dobór autorów z kraju i zagranicy.
Książka składa się z dwóch integralnych części. Pierwsza z nich traktuje o historii , dniu dzisiejszym i przyszłości odżywiania się mieszkańców naszego globu, z położeniem akcentu na związki z aktywnością fizyczną, środowiskiem naturalnym i promocją zdrowia. Ukazuje też ewolucję sztuki kulinarnej i perspektywy rozwoju gastronomii oraz współczesne problemy związane z żywnością prozdrowotną i suplementacją diety.
Druga część książki poświęcona jest nauce o żywieniu człowieka, jej podwalinom, współczesnym osiągnięciom i zadaniom na przyszłość. Mowa w niej również o zmianach w podejściu do norm żywieniowych i tabel wartości odżywczych jako podstawowych instrumentów racjonalizacji żywienia oraz metodologii oceny sposobu żywienia i jego adekwatności do potrzeb organizmu.
Jubileuszowy charakter publikacji podkreśla krótka ilustrowana historia Olimpiady.
Tagi:
dietetyka podręcznik ,
Spis treści
Od redakcji
Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka
Ekologiczne aspekty żywienia człowieka
Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw
Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej
Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności
Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu człowieka
Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia
Rozwój metod oceny sposobu żywienia
20 lat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Galeria wspomnień