
AJURWEDYJSKIE PRZEPISY Z LOKALNYCH PRODUKTÓW STAROŻYTNA MĄDROŚĆ WE WSPÓŁCZESNEJ KUCHNI
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 132
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65846-45-7
31,20 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Ajurwedyjskie przepisy z lokalnych produktów. Starożytna mądrość we współczesnej kuchni
Autor: Katharina E. Weyland
Według ajurwedy każdy człowiek w momencie poczęcia otrzymuje indywidualny zestaw dosz. Określają one między innymi charakter, wygląd, przemianę materii czy sposób zachowania. Od nich też zależy, co dany człowiek powinien jeść, by cieszyć się trwałym zdrowiem i równowagą duszy oraz ciała. Ta książka nie tylko pozwoli Ci zdiagnozować własne dosze, ale i przygotować najlepsze dla nich, tanie i smaczne posiłki. Katharina E. Weyland mieszka z mężem na Sri Lance. Jest certyfikowanym coachem od wielu lat zajmującym się tematyką zdrowej diety. Dostrzega korzyści płynące z ajurwedy, która doskonale uzupełnia zachodnie doradztwo żywieniowe. Stworzyła własny styl ajurwedy, który dostosowuje mądrość Wschodu do potrzeb człowieka Zachodu. Nowa odsłona zdrowia!
Spis treści
Ajurwedyjskie przepisy z lokalnych produktów. Starożytna mądrość we współczesnej kuchni
Autor: Katharina E. Weyland
Przedmowa
Dlaczego w ogóle ajurweda?
Dosze
Test na określenie kondycji ciała (doszy)
Zalecane produkty spożywcze
Przepisy
Europejskie zamienniki dla różnych składników
Napoje/koktajle
Migdałowy koktajl z lawendą i sezamem
Ziołowe wino wspomagające trawienie
Jeden za wszystkich
Smoothie „Nari"
Chłodzące smoothie ogórkowe
Imbirowy eliksir
Kokosowy czaj
Wegetariańska herbata
Herbatka odchudzająca i odmładzająca
Śniadanie
Muesli
Paratha z dynią i komosą ryżową
Dosza – śniadanie smakosza
Owsianka z goździkami
Przyprawione pomelo
Kremowa zupa ryżowa
Cynamonowe płatki owsiane z migdałami
Kokosowy chutney
Miętowy chutney
Przystawki/zupy
Zupa szpinakowa
Ajurwedyjska zupa jarzynowa
Zupa marchwiowo-imbirowa
Zupa mulligatawny
Carpaccio z borowików
Ajurwedyjska sałatka ziemniaczana
Sałatka z krwistymi pomarańczami
Sałatka z brązowym ryżem
Ogórki na ostro
Sałatka z soczewicą, gruszką i cykorią
Orzeźwiająca sałatka marchewkowo-buraczana
Dania główne
Ryż po ajurwedyjsku
Podstawowy przepis na dal
Wegetariańskie curry
Orzeźwiająca sałatka z awokado, jęczmieniem i bazylią
Purée z brokułu z czosnkiem i czarnymi oliwkami
Jarmuż z cytryną i papryką
Kuleczki ze spiczastej kapusty
Ziołowe tofu z pieczonymi pomidorami
Słodko-kwaśny por z kozim twarożkiem i rodzynkami
Koper włoski z kaparami i oliwkami
Szparagi na ostro
Pilaw z komosy ryżowej
Papryka nadziewana curry
Owocowa boćwinka
Torcik ogórkowo-ziemniaczany z sałatką rzodkiewkową
„Jajecznica” z ciecierzycy
Barszcz
Rozgrzewające kitchari
Tofu w sezamowej panierce
Brokuły z pieca z fasolą mung
Fasola trzech dosz
Desery
Carpaccio z brzoskwini z dodatkiem borówek i mięty
Mus kasztanowo-waniliowy
Krem z awokado
Lawendowe wiśnie
Pudding kokosowy
Słodka chałwa marchewkowa
Kompot jabłkowy
Ajurwedyjskie ciasto owocowe
Przekąski
Miodowo-musztardowe pieczone ziemniaczki
Chleb z warzywnego ogródka
Energetyczny mus
Czapati
Roladki z mniszka lekarskiego
Surowe kulki mocy
Krem serowy
„Filiżankowe” bułeczki z dzikimi ziołami
Crostini z ogórkiem
Pikantny krem orzechowy
Krem z mango i migdałów
Podziękowania
O autorce
Literatura
Spis ilustracji