
CHOROBY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY PORADY LEKARZY I DIETETYKÓW.
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2005, dodruk 2019
- Wydanie: I
- Ilość stron: 130
- Oprawa: miękka foliowana
- ISBN: 978-83-200-3774-6
33,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
Opis
Choroby żołądka i dwunastnicy stanowią w naszym społeczeństwie poważny problem. Schorzenia te są spowodowane przez rozmaite czynniki. Na przykład chorobę wrzodową żołądka wywołuje na ogół zakażenia bakteryjne, a niewłaściwe żywienie i nieprawidłowy styl życia odgrywają ogromną rolę w powstawaniu refluksu (zarzucania) żołądkowo-przełykowego oraz dyspepsji (niestrawności) czynnościowej.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak postępować oraz co jeść, a jakich potraw unikać, by złagodzić lub nawet całkowicie zlikwidować dolegliwości towarzyszące omawianym chorobom. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
- Częstość występowania chorób żołądka i dwunastnicy
- Zakażenie Helicobacter pylori
- Choroba wrzodowa
- Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa
- Przykładowe jadłospisy dla osób z chorobą refluksową
- Dyspepsja (niestrawność) czynnościowa
- Przykładowe jadłospisy dla osób z dyspepsją czynnościową
Opinie
- Choroba stłuszczeniowa wątroby
- Choroby trzustki Porady lekarzy i dietetyków
- Gazy jelitowe. Porady dla lekarzy i dietetyków.
- Kamica żółciowa. Porady lekarzy i dietetyków.
- Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
- Suplementy diety a zdrowie
- Zespół jelita nadwrażliwego Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie chorych z nowotworami
- Żywienie chorych ze stomią
- Żywienie osób w wieku starszym Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie w niedoczynności tarczycy
- Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka.
- Nadciśnienie tętnicze
- Zaparcia
- Osteoporoza
- Nowotwory złośliwe: Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?
- Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
- Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego
- Celiakia