• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy

CO WARTO WIEDZIEĆ O LECZENIU CUKRZYCY

  • Wydawca: MedPharm
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 245
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7846-095-4
 
49,00 zł
44,10 zł 44,10 zł PLN 1
Dostawa od 8.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy

Autor: Włodzimierz Bednorz, Jadwiga Biernat, Paweł Biernat, Monika Bronkowska, Joanna Wyka

W każdej polskiej rodzinie jest przynajmniej jedna osoba, u której wykryto cukrzycę, a u następnych osób zostanie ona wykryta w najbliższych kilku latach. Jest to schorzenie przewlekłe, które nie daje wczesnych sygnałów ani objawów. Diagnozuje się je wtedy, gdy stężenie cukru we krwi w pomiarach na czczo i po posiłku odbiega od fizjologicznych wartości. metod zapobiegania i leczenia tej choroby jest kilka. Na początku może to być tylko mniejsze spożycie cukrów łatwo przyswajalnych, w zaawansowanym stadium – dieta i leki obniżające stężenie cukru we krwi lub dieta i iniekcje insuliny. W tej chorobie cukier, niestety, nie krzepi.

Autorzy w przystępny sposób starali się przekazać najważniejsze informacje nie tylko o istocie cukrzycy, jej przyczynach, powikłaniach oraz metodach leczenia farmakologicznego, lecz także o tym, jak należy się prawidłowo odżywiać już po ujawnieniu się choroby. Wiedza na ten temat ułatwi każdemu choremu przyzwyczajenie się do koniecznych ograniczeń i zaakceptowanie ich. Pacjenci z dobrze uregulowaną cukrzycą to osoby w pełni sprawne, wykonujące swoje codzienne obowiązki zawodowe i społeczne, realizujący swoje pasje. Warto więc o swojej chorobie wiedzieć jak najwięcej!

Spis treści

Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy

Autor: Włodzimierz Bednorz, Jadwiga Biernat, Paweł Biernat, Monika Bronkowska, Joanna Wyka

1. Cukrzyca jako choroba przewlekła.

1.1. objawy cukrzycy.

1.2. Działanie insuliny w organiźmie.

1.3. Rodzaje cukrzycy.

1.4. Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy.

1.5. Powikłania cukrzycy.

1.6. Leczenie cukrzycy.

2. Farmakoterapia cukrzycy.

2.1. Charakterystyka podstawowych grup leków doustnych zalecanych w leczeniu cukrzycy typu 2.

2.2. Charakterystyka insulin zalecanych w leczeniu cykrzycy typu 2.

3. Ogólne zasady żywienia chorych na cukrzycę.

3.1. Szczegółowa charakterystyka składników diety z ograniczoną zawartością łatwo przyswajalnych węglowodanów.

4. Niedobory witamin i składników mineralnych, które moga się ujawnić u chorych na cukrzycę i uzasadnienie ewentualnej suplementacji diety.

5. Charakterystyka głównych grup produktów spożywczych w diecie chorych na cukrzycę.

5.1. Warzywa.

5.2. Owoce.

5.3. Produkty zbożowe.

5.4. Tłuszcze roślinne i zwierzęce.

5.5. Mleko i przetwory mleczne.

5.6. Jaja.

5.7. Nasiona roślin strączkowych.

5.8. Orzechy.

5.9. Mięso czerwone i białe i mięso ryb.

5.10. Probiotyki i prebiotyki.

5.11. Napoje.

5.12. Przyprawy.

6. interakcje między lekami przeciwcukrzycowymi a składnikami pożywienia i supelementów diety.

7. Psychologiczne uwarunkowania leczenia cukrzycy.

8. Cukrzyca a aktywnośc fizyczna.

9. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania w trakcie leczenia cukrzycy.

Załaczniki

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY