• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-25154_13205_150x190

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W CHOROBACH SERCOWO-NACZYNIOWYCH I CUKRZYCY

  • Wydawca: Medyk
  • Rok wydania: 2015
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 151
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: ISBN 978-83-64045-21
 
49,00 zł
44,10 zł 44,10 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Z przedmowy do Dieta śródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy:

"Zdrowie w ogromnym stopniu zależy od stylu życia, a w szczególności - od tego, co jemy. Dzięki intensywnemu rozwojowi nauki można dziś z dość dużą dokładnością określić sposób odżywiania się dla zdrowia najkorzystniejszy.

Jesteśmy świadkami epidemii chorób cywilizacyjnych powodowanych miażdżycą (takich jak zawały serca, udary mózgu, nadciśnienie tętnicze) oraz otyłością i cukrzycą. Owa epidemia zatacza coraz szersze kręgi, a według wiarygodnych prognoz - w przyszłości może się jeszcze nasilić. Natomiast szybki rozwój nauki o zywieniu człowieka dostarcza coraz więcej dowodów na to, że prawidłowa dieta sprzyja zapobieganiu wspomnianym chorobom oraz wspomaga i ch leczenie. Jako pracownicy ochrony zdrowia od kilkudzisięciu lat zajmujący się kwestiami dotyczącymi zywienia, uznaliśmy zatem napisanie tej książki za swój obowiązek.

Niniejsza publikacja przedstawia korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na przeciwdziałanie wyżej wymienionym chorobom metabolicznym. Nie znaczy to jednak, że dieta ta nie może być także pomocna w profilaktyce innych chorób dietozależnych, jak niektóre nowotwory, schorzenia układu nerwowego i oczu czy osteoporoza. Wiedza na ten temat jest jeszcze jednak zbyt mała, aby śródziemnomorski sposób żywienia można było propagować jako sprawdzoną metodę zapobiegania wymienionym schorzeniom.

(...) W porównaniu z poprzednimi pracami, tym razem więcej uwagi poświęciliśmy praktycznemu wykorzystaniu wiedzy z tej dziedziny, a w szczególności - przygotowywaniu posiłków zgodnie z wymogami diety śródziemnomorskiej." - Autorzy

 

Dieta źródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych to napisana przez znakomitych spacjalistów w dziedzinie zywienia pozycja, która będzie skuteczną pomocą dla każdego, kto poprzez dietę pragnie poprawić komfort własnego życia. Wydana na grubym papierze kredowym, z licznymi zdjęciami proponowanych potraw

 

"Jesteśmy tym, co jemy, jak głosi przysłowie. Spośród wielu diet opisywanych, stosowanych i propagowanych przez fachowców i ignorantów, jedynie dieta śródziemnomorska posiada dowody na korzystny wpływ na najczęściej występujące choroby naczyniowe i metaboliczne.   Prof. Wiktor Szostak i dr Aleksandra Cichocka są wybitnymi naukowcami oraz praktykami zajmującymi się od lat wpływem sposobu odżywiania na zdrowie. Dlatego ich książka zawiera nie tylko kliniczne dowody na skuteczność diety śródziemnomorskiej, naukowe podstawy jej efektów, ale również wskazówki jak stosować ją codziennym żywieniu. Dzięki Autorom możemy, chociaż  w kuchni poczuć się jak mieszkańcy słonecznych krajów południa Europy!"

Tagi: cukrzyca odżywianie ,

Spis treści

 

Przedmowa

Rozdział 1
Co to jest dieta śródziemnomorska

Rozdział 2
Skuteczność diety śródziemnomorskiej w profilaktyce zawałów serca i cukrzycy typu 2
Obserwacje kliniczne

Rozdział 3
Skuteczność odżywiania się zbliżonego do diety śródziemnomorskiej wobec epidemii chorób sercowo-naczyniowych

Rozdział 4
Zastosowanie diety śródziemnomorskiej w otyłości i cukrzycy typu 2

Rozdział 5
Zastosowanie zasad zdrowego żywienia w praktyce

Rozdział 6
Dieta śródziemnomorska w praktyce

Rozdział 7
Propozycje jadłospisów

Rozdział 8
Wymienniki węglowodanowe

Rozdział 9 
Przepisy kulinarne

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY