
DIETA W CHOROBACH SKÓRY
- Wydawca: Czelej
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 244
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7563-216-3
69,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 69,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną wiedzy, a odpowiednia dieta zaczyna odgrywać coraz większą rolę w terapii wielu schorzeń, w tym chorób skóry.
Dieta w chorobach skóry pod redakcją naukową prof. dr. hab. n. med. Waldemara Placka jest nowoczesną publikacją, prezentującą najnowsze informacje dotyczące znaczenia żywienia i poszczególnych składników pokarmowych w profilaktyce oraz w leczeniu takich schorzeń, jak: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk kontaktowy alergiczny, choroby pęcherzowe, opryszczkowe zapalenie skóry, łuszczyca, dna moczanowa, trądzik pospolity i trądzik różowaty.
Omówiono również rolę przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych oraz wpływ diety na procesy starzenia się skóry. Powyższe zagadnienia przedstawili w wyczerpujący i przystępny sposób wybitni specjaliści, którzy wykorzystali swoje doświadczenie kliniczne oraz bardzo bogatą wiedzę.
Wielką zaletą tej unikalnej w literaturze polskiej publikacji jest nie tylko omówienie roli diety w schorzeniach, w których jej znaczenie jest oczywiste, ale także tych, w których jest ono dopiero poznawane.
Dieta w chorobach skóry będzie doskonałym źródłem wiedzy nie tylko dla dermatologów, ale także lekarzy innych specjalności, dietetyków, żywieniowców oraz studentów wymienionych kierunków, jak również wszystkich osób zainteresowanych tą tematyką.
WSTĘP
Znaczenie i historia diety w dermatologii
ROZDZIAŁ 1
Rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach
immunologicznych
ROZDZIAŁ 2
Dieta w chorobach alergicznych
2.1. Dieta w pokrzywce
2.2. Dieta w atopowym zapaleniu skóry (AZS)
2.3. Dieta w wyprysku kontaktowym alergicznym.
ROZDZIAŁ 3
Dieta w chorobach pęcherzowych
3.1. Dieta w chorobach pęcherzowych
3.2. Dieta bezglutenowa
ROZDZIAŁ 4
Dieta w łuszczycy
ROZDZIAŁ 5
Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem
ROZDZIAŁ 6
Dieta w chorobach łojotokowych
6.1. Trądzik pospolity a dieta
6.2. Trądzik różowaty a dieta
ROZDZIAŁ 7
Wpływ diety na procesy starzenia skóry
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.