Opis
Dieta w chorobach trzustki – co jeść, a czego unikać. 130 przepisów na dania, które wzmocnią Twoją trzustkę
Autor: Elke Silberzahn, Eva-Maria Lange, Dr med. Reinhard Singer, Waltraud Eggstein
Jak dbać o trzustkę?
Niestety według statystyk już 3500 Polaków zapada na choroby trzustki z czego znaczny procent umiera. Z roku na rok, coraz więcej osób zmaga się z przewlekłym zapaleniem trzustki, ostrym zapaleniem trzustki czy też rakiem trzustki. Chora trzustka najczęściej jest efektem rozwijającego się stanu zapalnego w układzie trawiennym i słabej odporności. Każdy z nas pewnie słyszał, jak parę lat temu znana i uwielbiana aktorka – Anna Przybylska, która podbiła serca widzów, zmarła przedwcześnie na raka trzustki. Było to dla wszystkich wielkim zaskoczeniem. I dopiero po tym fakcie zrobiło się głośno o profilaktyce i regularnym kontrolowaniu stanu trzustki. A także wspomaganiu jej pracy i wspieraniu jej zdrowym odżywianiem.
Jaka dieta na stany zapalne i problemy z trzustką?
Jeśli chciałbyś wzmocnić swoje zdrowie i pracę swojej trzustki, ponieważ czujesz, że nie działa prawidłowo, zastosuj dietę trzustkową. Pomoże Ci ona nie tylko w przewlekłym czy ostrym zapaleniu trzustki, ale także jeśli jesteś po operacji trzustki. Dieta w stanach zapalnych i chorobach trzustki jest jednym z głównych czynników decydujących o kondycji Twojej trzustki. Kiedy dowiadujemy się o chorobie trzustki, zazwyczaj musimy się zmagać z niezliczoną ilością zakazów i ograniczeń, które rzadko są uzasadnione naukowo. Dodatkowo wywołują w nas poczucie niepewności. Dolegliwości przy chorobach trzustki mogą być różnorodne i bardzo bolesne. Diagnozie, oprócz przygnębienia, często towarzyszy też strach, że życie całkowicie się zmieni. A my nie będziemy mogli jeść i pić tego, co dotychczas. Żeby odzyskać zdrowie zmiana diety i zdrowe odżywianie to często jedyne wyjście. Wpłynie ona korzystnie na regenerację naszej trzustki, wspomoże jej pracę, a także wzmocni układ trawienny i zwiększy odporność.
Dieta trzustkowa – prawidłowe jedzenie i zdrowe odżywianie w chorobach trzustki
Autorzy – lekarze, dietetycy i nauczyciele żywienia – wyjaśniają w tym przewodniku, co jest zdrowe dla trzustki, i co powinnyśmy jeść, a czego unikać. Prezentują dietę trzustkową. W jej skład wchodzą wysokoenergetyczne przekąski, pożywne zupy i proste dania główne, które będziesz mógł przygotować w swojej kuchni. Podpowiadają, jak w łatwy sposób stworzyć wartościowe posiłki wzmacniające odporność i układ trawienny. Przy okazji przedstawiają nowe odkrycia medycyny żywieniowej i wyjaśniają, jak złagodzić objawy tej choroby za pomocą indywidualnego jadłospisu. Oferują ponad 130 przepisów na dobrze tolerowane dania, dzięki, którym udowadniają, że jedzenie w chorobach trzustki może być przyjemnością, a nie wyrzeczeniem. Pod każdym przepisem zamieszczają dodatkowo wymiennik węglowodanowy (WW) oraz jednostki lipazy, które pozwalają obliczyć potrzebną ilość preparatu enzymowego.
Co jest zdrowe dla trzustki?
Z tej rzetelnej książki, która jest niezwykle pomocnym przewodnikiem, a jednocześnie książką kucharską goszczącą w Twojej kuchni, dowiesz się, jaką zastosować dietę w celu regeneracji trzustki, a także kiedy masz problemy z trzustką. Co możesz jeść, aby żywienie nie było dla Ciebie problemem, a przyjemnością. Jakie dania są odpowiednie, a których powinieneś unikać. Autorzy wyjaśniają, dlaczego „ciepłe potrawy” są łagodniejsze i łatwiejsze do strawienia. A także udzielają odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez osoby zmagające się z problemami trzustki.
Spis treści
Dieta w chorobach trzustki – co jeść, a czego unikać. 130 przepisów na dania, które wzmocnią Twoją trzustkę
Autor: Elke Silberzahn, Eva-Maria Lange, Dr med. Reinhard Singer, Waltraud Eggstein
1. Choroby trzustki
- Co robi trzustka
- Działanie enzymów i insuliny
- Przewlekłe zapalenie trzustki
- Rak trzustki
- Inne problemy i zaburzenia
- Operacje trzustki
2. Prawidłowe jedzenie przy chorobach trzustki
- Tłuszcze i preparaty enzymowe
- Węglowodany a cukrzyca
- Lekkie dania gotowe
3. Przepisy - smaczne i lekkie