
DIETA WEGETARIAŃSKA W PROFILAKTYCE CHORÓB CYWILIZACYJNYCH ORAZ W OKRESIE CIĄŻY I LAKTACJI
- Wydawca: Medyk
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: I
- Ilość stron: 160
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788366866058
35,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
Opis
Dieta wegetariańska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz w okresie ciąży i laktacji
Autor: Joanna Giza-Gołaszewska
Dieta wegetariańska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz w okresie ciąży i laktacji przeznaczona jest zarówno dla lekarzy i specjalistów związanych ze zdrowiem, jak również dla wszystkich, którzy chcieliby poznać wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie w teorii i w praktyce, tak w znaczeniu ogólnym, jak i w wybranych chorobach, a także zrozumieć jej rolę w ochronie środowiska. Publikacja ta skierowana jest do osób na każdym etapie życie, które chciałyby poznać bliżej dietę wegetariańską w różnych wariantach, m.in. weganizmu, laktowegetarianizmu, jak i fleksitarianizmu.
To swoisty przewodnik po diecie wegetariańskiej dla:
• dorosłych
• dzieci
• kobiet w ciąży i karmiących piersią
oraz osób ze schorzeniami takimi jak:
• miażdżyca
• zaburzenia lipidowe (w tym hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia)
• nadciśnienie
• dna moczanowa
• cukrzyca
• schorzenia jelit.
Monografia stanowi doskonałe kompendium wiedzy na temat diety wegetariańskiej. Książka jest źródłem inspiracji do zmiany prozdrowotnej oraz rzetelnym źródłem informacji na temat stosowania w życiu codziennym diety opartej głównie na roślinach.
W książce tej znajduje się również rozdział dla pacjentek z endometriozą, z którymi autorka w dużej mierze pracuje i właśnie dla nich dostosowanie odpowiedniej diety roślinnej może stać ważnym elementem terapii tego schorzenia. Czytelnicy znajdą tu zbiór jadłospisów i przepisów kulinarnych dla osób zdrowych oraz polecanych w różnych jednostkach chorobowych. Zostały tu przedstawione także wyniki badań naukowych oraz praktyczne wskazówki, jak zacząć przygodę z dietą wegetariańską, jakich błędów unikać, aby zbilansować prawidłowo codzienny jadłospis i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych.
Spis treści
1. Wstep - definicje, statystyki i rodzaje wegetarianizmu
2. Korzyści dla zdrowia wynikające z diety wegetariańskiej
3. Dieta wegetariańska, a błędy dietetyczne
4. Od czego zacząć - zasady diety wegetariańskiej dla początkujacych
5. Wegetarianizm i wybrane choroby cywilizacyjne
6. Choroby układu krążenia
- zaburzenia lipidowe
- elementy diety wpływajace na profil lipidowy
- nadciśnienie tętnicze
- miażdżyca
- jadłospis dla osób z nadciśnieniem
- jadłospis dla osób z miażdżycą
- jadłospis dla osób z hipercholesterolemią
7. Zespół jelita drażliwego
- probiotyki jako element wspierający dietoterapię IBS
- jadłospis dla osób z zespołem jelita drażliwego
8. Dna moczanowa
- jadłospis dla osób z dną moczanową
9. Cukrzyca
- przyczyny cukrzycy
- zasady diety w cukrzycyw aspekcie diety wegetariańskiej
- ryzyko stosowania diety wegetariańskiej u osób z cukrzycą
- jadłospis dla osób z cukrzycą
10. Wegetarianizm jako forma terapii endometriozy
11. Wegetarianizm a ciąża i karmienie piersią
12. Wegetarianizm a żywienie dzieci
13. Suplementacja w dietach wegetariańskich
14. Diety wegetariańskie a bezpieczeństwo żywności i środowiska
15. Jadłospis fleksitariański na 10 dni
16. Jadłospis laktoowowegetariański na 10 dni