• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-dietetyka-i-zywienie-kliniczne_11549_150x190

DIETETYKA I ŻYWIENIE KLINICZNE

  • Wydawca: Edra Urban & Partner
  • Rok wydania: 2013
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 324
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7609-899-9
 
140,00 zł
126,00 zł 126,00 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

W książce Dietetyka i żywienie kliniczne znajdziecie Państwo:

  • aktualną i promowaną na świecie wiedzę z zakresu żywienia i dietetyki popartą badaniami naukowymi
  • informacje na temat interakcji żywności z lekami
  • szczegółowe opisy przypadków do zastosowania w praktyce

"Uważne zapoznanie się z treścią poszczególnych rozdziałów może zachęcić do prowadzenia własnych badań naukowych. Zawarta wiedza może być także wykorzystywana do jej propagowania w różnych środowiskach, m.in. przez Polskie Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu."

z przedmowy

Z książki korzystać mogą studenci uniwersytetów medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, a także praktukujący lekarze wielu specjalności medycznych, pracownicy służby zdrowia oraz pacjenci.

Opisano w niej zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych.
Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie 

Tagi: podręcznik dietetyki ,

Spis treści

CZĘŚĆ 1 Praktyka oparta na faktach

Rozdział 1 Praktyka oparta na faktach 

Rozdział 2 Model refleksyjnego uczenia się w edukacji medycznej 

Rozdział 3 Zmiana zachowań

Rozdział 4 Przejście pod opiekę ośrodków dla pacjentów dorosłych

CZĘŚĆ 2 Opieka medyczna oparta na faktach

Rozdział 5 Kontrola spożycia pokarmu i wchłaniania

Rozdział 6 Interakcje żywności z lekami

Rozdział 7 Nadwrażliwość pokarmowa – alergia i nietolerancja pokarmowa 

Rozdział 8 Nieswoiste choroby zapalne jelit (nchzj) i rak jelita grubego 

Rozdział 9 Zespół krótkiego jelita

Rozdział 10 Żywienie dojelitowe 

Rozdział 11 Żywienie pozajelitowe 

Rozdział 12 Oparzenia

Rozdział 13 Żywienie w chorobach wątroby 

Rozdział 14 HIV 

Rozdział 15 Opieka paliatywna 

Rozdział 16 Choroby nerek

Rozdział 17 Cukrzyca 

Rozdział 18 Otyłość

Rozdział 19 Choroby układu krążenia

Rozdział 20 Leczenie udaru 

Rozdział 21 Choroby neurologiczne 

Rozdział 22 Zdrowie psychiczne 

Załączniki
Załącznik 22.1 Sposób działania i wpływ leków na stan odżywienia 
Załącznik 22.2 Narzędzie do badania przesiewowego z zakresu odżywiania 
Załącznik 22.3 Ocena żywieniowa SDEDCF 
Załącznik 22.4 Wytyczne, jak uzupełniać formularz oceny żywieniowej SDEDCF
Załącznik 22.5 Protokół ponownego odżywiania

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

129,00 zł
109,90 zł
169,00 zł
138,90 zł
160,00 zł
149,90 zł
30,00 zł
28,50 zł
109,00 zł
92,90 zł
80,00 zł
64,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY