• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-dietetyka_17843_150x190

DIETETYKA ŻYWNOŚĆ ŻYWIENIE W PREWENCJI I LECZENIU

  • Rok wydania: 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 627
  • Oprawa: twarda
  • ISBN: 978-83-86060-88-7
 
180,00 zł
162,00 zł 162,00 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
produkt niedostępny

Opis

Dietetyka Żywność żywienie w prewencji i leczeniu

Redakcja: Mirosław Jarosz

Książka ta jest efektem prowadzonych przez IŻŻ badań naukowych i praktycznego zastosowania wyników tych badań mających duże znaczenie społeczne, w szczególności w zakresie ochrony zdrowia.

Wybitni specjaliści z obszaru nauk medycznych omawiają szereg ważnych aspektów zdrowia publicznego, szczególnie dotyczących poradnictwa dietetycznego, sposobu i stanu odżywienia populacji oraz prewencji i leczenia żywieniowego przewlekłych chorób niezakaźnych.

Ze względu na swój charakter monografia jest cennym źródłem informacji i wiedzy nie tylko dla dietetyków i wszystkich osób zawodowo zajmujących się żywieniem czy leczeniem żywieniowym, lecz także dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistów oraz dla samych pacjentów i każdego, kto chce poznać możliwości żywieniowej prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Publikacja może być wykorzystywana w kompleksowym leczeniu chorób dietozależnych, gdyż szczegółowo omawia zasady żywienia osób w różnych stanach chorobowych, a jednocześnie uczy współpracy pomiędzy lekarzem i dietetykiem, co jest gwarancją skuteczności stosowanego leczenia dietetycznego.

Spis treści

Dietetyka Żywność żywienie w prewencji i leczeniu

Redakcja: Mirosław Jarosz

Dietetyka ogólna.

1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie.

2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywnośc fizyczną.

3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze.

4. Bazy danych oraz tabele składu i wartości odzywczej żywności.

5. Składniki pokarmowe.

6. Zasady prawidłowego żywienia.

7. Ocena stanu odżywiania.

8. Ocena sposobu odżywiania.

9. Programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żwienia i stanu odżywiania chorych.

10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia.

11. Bilans energetyczny.

12. Nomenklatura diet.

Leczenie dietetyczne chorób.

13. Choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego.

14. Choroby jelit.

15. Choroby wątroby i dróg żółciowych.

16. Choroby trzustki.

17. Choroby nerek.

18. Choroby układu krążenia.

19. Choroby metaboliczne.

20. Choroby układu kostno-stawowego.

21. Nowotwory złośliwe.

22. Choroby oczu.

23. Choroby skóry.

24. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.

25. Choroby endokrynologiczne.

26. Choroby neurodegeneracyjne.

Żywność.

27. Prawo żywnościowe.

28. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

29. Produkty wzbogacane.

30. Suplementy diety - korzyści i zagrożenia.

31. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne.

32. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne.

33. Spersonalizowane żywienie.

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami i suplementami diety.

34. Leki a żywność.

35. Suplementy diety a leki.

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

179,00 zł
36,00 zł
31,90 zł
39,00 zł
33,20 zł
119,00 zł
99,90 zł
75,00 zł
69,00 zł
59,00 zł
49,90 zł
259,00 zł
207,90 zł

POLECAMY