• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Dietetyka Żywność żywienie w prewencji i leczeniu

DIETETYKA ŻYWNOŚĆ ŻYWIENIE W PREWENCJI I LECZENIU

  • Rok wydania: 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 627
  • Oprawa: twarda
  • ISBN: 978-83-86060-88-7
 
180,00 zł
162,00 zł 162,00 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
produkt niedostępny

Opis

Dietetyka Żywność żywienie w prewencji i leczeniu

Redakcja: Mirosław Jarosz

Książka ta jest efektem prowadzonych przez IŻŻ badań naukowych i praktycznego zastosowania wyników tych badań mających duże znaczenie społeczne, w szczególności w zakresie ochrony zdrowia.

Wybitni specjaliści z obszaru nauk medycznych omawiają szereg ważnych aspektów zdrowia publicznego, szczególnie dotyczących poradnictwa dietetycznego, sposobu i stanu odżywienia populacji oraz prewencji i leczenia żywieniowego przewlekłych chorób niezakaźnych.

Ze względu na swój charakter monografia jest cennym źródłem informacji i wiedzy nie tylko dla dietetyków i wszystkich osób zawodowo zajmujących się żywieniem czy leczeniem żywieniowym, lecz także dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistów oraz dla samych pacjentów i każdego, kto chce poznać możliwości żywieniowej prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Publikacja może być wykorzystywana w kompleksowym leczeniu chorób dietozależnych, gdyż szczegółowo omawia zasady żywienia osób w różnych stanach chorobowych, a jednocześnie uczy współpracy pomiędzy lekarzem i dietetykiem, co jest gwarancją skuteczności stosowanego leczenia dietetycznego.

Spis treści

Dietetyka Żywność żywienie w prewencji i leczeniu

Redakcja: Mirosław Jarosz

Dietetyka ogólna.

1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie.

2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywnośc fizyczną.

3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze.

4. Bazy danych oraz tabele składu i wartości odzywczej żywności.

5. Składniki pokarmowe.

6. Zasady prawidłowego żywienia.

7. Ocena stanu odżywiania.

8. Ocena sposobu odżywiania.

9. Programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żwienia i stanu odżywiania chorych.

10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia.

11. Bilans energetyczny.

12. Nomenklatura diet.

Leczenie dietetyczne chorób.

13. Choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego.

14. Choroby jelit.

15. Choroby wątroby i dróg żółciowych.

16. Choroby trzustki.

17. Choroby nerek.

18. Choroby układu krążenia.

19. Choroby metaboliczne.

20. Choroby układu kostno-stawowego.

21. Nowotwory złośliwe.

22. Choroby oczu.

23. Choroby skóry.

24. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.

25. Choroby endokrynologiczne.

26. Choroby neurodegeneracyjne.

Żywność.

27. Prawo żywnościowe.

28. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

29. Produkty wzbogacane.

30. Suplementy diety - korzyści i zagrożenia.

31. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne.

32. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne.

33. Spersonalizowane żywienie.

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami i suplementami diety.

34. Leki a żywność.

35. Suplementy diety a leki.

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY