• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-harrison-gastroenterologia-i-hepatologia-tom-i-ii_10887_150x190

HARRISON. GASTROENTEROLOGIA I HEPATOLOGIA. TOM I-II

  • Wydawca: Czelej
  • Rok wydania: Lublin 2012
  • Wydanie: 1
  • Ilość stron: 844
  • Oprawa: twrada
  • ISBN: 978-83-7563-157-9
 
196,00 zł
176,40 zł 176,40 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

 Książka Harrison. Gastroenterologia i hepatologia. Tom I-II to nowoczesny przewodnik z zakresu gastroenterologii i hepatologii, który:

  • Analizuje przypadki kliniczne oraz omawia wszelkie dostępne metody diagnostyki i leczenia chorób przewodu pokarmowego, wątroby i trzustki.
  • Prezentuje najnowsze informacje na temat genetyki, patofizjologii, symptomatologii klinicznej, chorób zakaźnych, nowotworów złośliwych narządu trawienia oraz guzów neuroendokrynnych.
  • Zawiera informacje dotyczące problematyki żywienia i odżywiania pacjentów z chorobami gastroenterologicznymi.
  • 140 pytań testowych pozwala na dokonanie samooceny znajomości zagadnień opisanych w książce.
  • Całość wzbogacona jest bogaty materiałem graficznym,  m.in. atlas zmian występujących w jamie ustnej w przebiegu chorób narządu trawienia.

Tagi: gastroenterologia książki ,

Spis treści

TOM I.
CZĘŚĆ I. GŁÓWNE OBJAWY CHORÓB UKŁADU POKARMOWEGO
1. Bóle brzucha
2. Choroby z objawami klinicznymi w postaci zmian w jamie ustnej
3. Atlas zmian chorobowych w jamie ustnej w przebiegu różnych chorób
4. Dysfagia
5. Nudności, wymioty i niestrawność
6. Biegunka i zaparcie
7. Utrata masy ciała
8. Krwawienie z przewodu pokarmowego
9. Żółtaczka
10. Powiększenie obwodu brzucha i wodobrzusze
CZĘŚĆ II. OCENA PACJENTA Z OBJAWAMI ZE STRONY UKŁADU POKARMOWEGO
11. Podejście do pacjenta z chorobą układu pokarmowego
12. Endoskopia gastroenterologiczna
CZĘŚĆ III. CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO
13. Choroby przełyku
14. Wrzód trawienny i choroby pokrewne
15. Zaburzenia wchłaniania
16. Nieswoiste zapalne choroby jelit
17. Zespół jelita nadwrażliwego
18. Choroba uchyłkowa oraz najczęstsze choroby odbytu i odbytnicy
19. Niewydolność naczyń krezki
20. Ostra niedrożność jelit
21. Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego i otrzewnej
CZĘŚĆ IV. INFEKCJE UKŁADU POKARMOWEGO
22. Ostra zakaźna choroba biegunkowa i bakteryjne zatrucie pokarmowe
23. Choroba związana z zakażeniem Clostridium difficile wraz z rzekomo-błoniastym zapaleniem jelit
24. Zakażenia wewnątrzbrzuszne i ropnie
25. Zakażenia wywoływane przez Helicobacter pylon
26. Salmonelloza
27. Szigeloza - czerwonka bakteryjna
28. Zakażenia wywołane przez Campylobacter i gatunki spokrewnione
29. Cholera i inne choroby wywoływane przez przecinkowce
30. Wirusowe zapalenia żołądka i jelit (biegunki wirusowe)
31. Pełzakowica (ameboza) i zarażenia innymi wolno żyjącymi pełzakami
32. Zarażenia pierwotniakami jelitowymi i rzęsistkowicą (trichomoniazą)
33. Inwazje nicieniami przewodu pokarmowego
CZĘŚĆ V. OCENA PACJENTA Z CHOROBĄ WĄTROBY
34. Postępowanie z pacjentem z chorobą wątroby
35. Ocena funkcji wątroby

TOM II.
CZĘŚĆ VI. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH
36. Hiperbilirubinemia
37. Ostre wirusowe zapalenie wątroby
38. Toksyczne i polekowe zapalenie wątroby
39. Przewlekłe zapalenia wątroby
40. Alkoholowa choroba wątroby
41. Marskość wątroby i jej powikłania
42. Choroby genetyczne, metaboliczne i związane z nacieczeniem miąższu wątroby
43. Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
CZĘŚĆ VII. PRZESZCZEP WĄTROBY
44. Przeszczepianie wątroby
CZĘŚĆ VIII. CHOROBY TRZUSTKI
45. Podejście do pacjenta z chorobą trzustki
46. Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
CZĘŚĆ IX. CHOROBY NOWOTWOROWE UKŁADU POKARMOWEGO
47. Nowotwory przewodu pokarmowego
48. Nowotwory wątroby i dróg żółciowych
49. Choroby przełyku
50. Guzy neuroendokrynne przewodu pokarmowego i trzustki
CZĘŚĆ X. ODŻYWIANIE
51. Zapotrzebowanie żywieniowe organizmu i ocena stanu odżywienia
52. Niedobór i nadmiar witamin i pierwiastków śladowych w diecie
53. Niedożywienie i metody oceny stanu odżywienia
54. Leczenie żywieniowe dojelitowe i pozajelitowe
CZĘŚĆ XI. OTYŁOŚĆ I ZABURZENIA ODŻYWIANIA
55. Biologia otyłości
56. Ocena i postępowanie w przypadku otyłości
57. Zaburzenia odżywiania
58. Zespół metaboliczny
59. Wartości laboratoryjne o znaczeniu klinicznym
60. Materiały i pytania do samodzielnego opracowania
Indeks

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY