• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Historia diety i kultury odżywiania

HISTORIA DIETY I KULTURY ODŻYWIANIA

  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 178
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7055-367-8
 
55,00 zł
49,90 zł 49,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Historia diety i kultury odżywiania

Redakcja: Bożena Płonka-Syroka, Halina Grajet i Andrzej Syroka

W niniejszej serii podejmowane będą problemy związane z historią i kulturą odzywiania. Będziemy je analizaować zarówno w kontekście historycznym, jak i odnosząc się do aktualnie występujących kwestii. Planowany zakres tematyczny serii obejmuje omówienie historii odżywiania oraz praktyk żywieniowych w cywilizacjach starożytnych, które stanowią punkt wyjścia dla kultury odżywiania w społecznościach, których codzienna praktyka życiowa odbywa się w kręgu słowa pisanego, aż do czasów współczesnych. Planujemy też publikację artykułów poświęconych omówieniu i analizie danych społecznościowych przedpiśmiennych, o których wiedza pochodzi ze źródeł archeologicznych, jak również tekstów opracowanych przez etnografów i etnologów dotyczących praktyk żywieniowych w europejskich tzw. społecznościach typu ludowego, a także społecznościach zamieszkujących inne niź Europa kontynenty, żyjących w kręgu własnej kultury i tradycji. Przedmiotem naszego zainteresowania będzie także obszar związany z kulturowym kształtowaniem ciała za pośrednictwem określonego rodzaju diety. 

Ze wstępu
 

Spis treści

Historia diety i kultury odżywiania

Redakcja: Bożena Płonka-Syroka, Halina Grajet i Andrzej Syroka

Wstęp.

Kilka uwag o diecie spartańskiej, czyli o wiarygodności Plutarcha z Cheronei.

Co jadł robotnik w Cesarstwie Rzymskim? Zarobki i ceny żywności w edykcie Dioklecjana z 301 r.

Procedury dietetyczne w kuracji gorączki ciągłej na podstawie wybranych traktatów medycznych antyku i wczesnego Bizancjum.

Dieta w czasie pokoju i na wojnie żołnierzy armii koronnej i litewskiej XVII w.

Reguły i zwyczaje żywieniowe staroobrzedowców.

Kuchnia mieszczańska na ziemiach polskich w XIX w.

Diety lecznicze w dziewietnastowiecznych polskich uzdrowiskach.

Żywienie chorych w szpitalach Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX w.

Żywienie w ośrodkach karnych i poprawczych w Królestwie Polskim w XIX i w początkach XX w.

Kuchnia chłopska, czyli o żywieniu się ludu wiejskiego na ziemiach polskich na przełomie XIX i XX w. w opinii ówczesnych doniesień prasowych.

Wykaz autorów.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY