• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?

JAK UNIKNĄĆ INTERAKCJI POMIĘDZY LEKAMI A ŻYWNOŚCIĄ?

  • Wydawca: Borgis
  • Rok wydania: Warszawa 2005, dodruk 2016
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 99
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 83-85284-48-6
 
30,00 zł
27,00 zł 27,00 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
nakład wyczerpany - produkt niedostępny u wydawcy

Opis

Książka dotyczy stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem. Publikacja stanowi próbę uporządkowania i przedstawienia jak najszerszemu kręgowi odbiorców najnowszej wiedzy na ten temat. Autorzy pokazują, jak produkty żywnościowe zmieniają działanie leków w organizmie. Książka zawiera praktyczny skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji z posiłkami. Publikację zamyka zbiór podstawowych, ogólnych zaleceń odnośnie przyjmowania wszelkiego rodzaju leków.
Każdy z nas ma na codzień do czynienia z różnego rodzaju preparatami. Ich oddziaływanie na nasz organizm w ogromnym stopniu zależy od sposobu ich zażywania. Poradnik przeznaczony jest dla wszystkich, którzy pragną uniknąć przykrych objawów związanych z przyjmowaniem przepisanych leków oraz zapobiec powstawaniu dodatkowych problemów zdrowotnych.
Zagadnienia:
Powody interakcji pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem; Zaburzenia metabolizmu leków w organizmie; Działania synergiczne leków i składników żywności; Wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia; Interakcje pomiędzy lekami a alkoholem; Wykaz leków, których działanie ulega zmianom pod wpływem żywności; Leki wchodzące w interakcje z alkoholem; Skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji do spożywanego posiłku

Spis treści

1. Od czego zależy działanie leków w organizmie?
2. Dlaczego mogą wystąpić objawy niepożądane w trakcie zażywania leków?
2.1. Interakcje pomiędzy lekami
2.2. Interakcje pomiędzy lekami a żywnością
2.3. Interakcje pomiędzy lekami a alkoholem
3. Przykłady najczęstszych interakcji pomiędzy lekami a żywnością
3.1. Leki przeciwbólowe
3.2. Leki kardiologiczne
3.3. Leki przeciwuczuleniowe
3.4. Leki zmniejszające duszność
3.5. Leki antydepresyjne, uspokajające i nasenne
3.6. Leki zmniejszające krzepliwość krwi
3.7. Leki stosowane w zakażeniach
3.8. Pozostałe leki często stosowane
4. Przykłady niekorzystnych interakcji pomiędzy lekami a alkoholem
4.1. Leki przeciwbólowe
4.2. Leki kardiologiczne
4.3. Leki przeciwuczuleniowe
4.4. Leki stosowane w chorobach przewodu pokarmowego
4.5. Leki antydepresyjne, uspokajające i nasenne
4.6. Leki zmniejszające krzepliwość krwi
4.7. Leki stosowane w zakażeniach
4.8. Pozostałe leki często stosowane
5. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a składnikami żywności?
5.1. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tłuszczami?
5.2. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem?
5.3. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a węglowodanami?
5.4. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a jonami wapnia?
5.5. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tyraminą?
5.6. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a składnikami soku grejpfrutowego?
5.7. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a kofeiną?
5.8. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a witaminami i składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety?
6. Zalecenia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

POLECAMY