• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Jedzenie czy trucizna? Nieświadomość zabija

JEDZENIE CZY TRUCIZNA? NIEŚWIADOMOŚĆ ZABIJA

  • Wydawca: Vital
  • Rok wydania: 2015
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 316
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-64278-76-1
 
39,30 zł
31,50 zł 31,50 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Jedzenie czy trucizna? Nieświadomość zabija

Autor: Hans-Urlich Grimm

Jak smakują australijskie trociny? Co robi kiełbasa pod prysznicem i skąd bierze się w niej cukier? Jak z osadu i szlamu powstaje gulasz? W jaki sposób kryl może zostać przemieniony we frankfurterki? Poznasz szokujące odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Teraz i Ty zrozumiesz, że jedzenie oszukuje nasze zmysły nie próbując nawet nas odżywiać. Publikacja, w sposób całkowicie zrozumiały i jasny, demaskuje kampanie reklamowe przemysłu spożywczego jako wierutne kłamstwa i ujawnia skalę nadużyć, jakich dopuścili się światowi potentaci. Ponadto otwiera oczy na produkcję przemysłową pożywienia i jej zaplecze. Po tej lekturze wielu z nas już nigdy więcej nie kupi niektórych produktów, nie mówiąc już o ich ewentualnej konsumpcji. Bądź świadomym konsumentem!

Spis treści

Jedzenie czy trucizna? Nieświadomość zabija

Autor: Hans-Urlich Grimm

1. Dyskretna siła świata: przemysł smaku

O pewnym zadziwiająco skromnym koncernie w Nowym Jorku / Do czego piekarzowi potrzebny jest wywiad / Oszukiwanie zmysłów od wczesnego ranka po późny wieczór, niezależnie od tego czy jemy muesli, czy szpinak / Każdego dnia zjadamy funt pożywienia o smaku stworzonym całkowicie sztucznie / W jaki sposób z siedmiu gramów kury można zachwycić konsumenta pyszną zupą

2. Nieprzyjemny zapach: emancypacja smaku z natury

Błogosławieństwo pochodzące z natury: o sztuczkach, australijskich wiórach, które uwalniają i wydobywają „naturalny” aromat truskawek / To wspaniałe: wegetariański aromat „pieczeni wołowej” / Szkody towarzyszące produkcji smaku / Patent na sfingowanie owoców

3. Genialnie zbilansowane: o ewolucji smaku

Deser na sam koniec albo skomplikowana droga do uporządkowania potraw / Pan o nazwisku Maggi i dobrodziejstwa chemii / Na początku była papka / Wynalezienie przysmaków i dlaczego dzisiaj potrzebujemy przede wszystkim dużych dawek / Gdzie stała kolebka makaronu?

4. Batonik czekoladowy – o wartości 0: ukryte w nim ryzyka zdrowotne

Dlaczego dla niektórych ludzi „batonikowa przerwa” może nawet zagrażać życiu. Na co zmarła tak nagle Sarah Redding, 17 lat? / Lekarz w roli detektywa / Ciężkie uszkodzenie mózgu – i to po jednym lodzie / Dziwaczne pomysły: szczepienia zanieczyszczające dla małych dzieci

5. Jak sępy: walka o najmłodszych 

Tajemnica zielonego pęczku: tureckie dzieci mieszkające na Kreuzbergu znają swoje zioła / Pierwsza lekcja matematyka, druga słoneczna wyspa włoska: koncerny spożywcze w klasie / Lepiej nie być przesadnie zdrowym: reklama dla dzieci wzorowana chyba na jakimś horrorze / Matki na barykadach: zwalczyć monstrum Nestlé!

6. Z trudem w stronę mózgu: triumfalny pochód słodkości i jego skutki

Czego szuka cukier w kiełbasie? / Dlaczego w przypadku prowadzenia kuracji produkty typu lemoniada light tak trudno polecać / Cukrzyca spowodowana słodzikami – jak to możliwe? / Niebezpieczna cola: 180 000 umiera rocznie zpowodu picia napojów bezalkoholowych

7. Bezwartościowy dym: zbliżająca się legalizacja zabronionych metod rzeźniczych

Dlaczego kiełbasę należy umyć / Dlaczego dym ostatnio ma płynny stan skupienia i jak to jest, że etykieta na produkcie milczy i pozostaje jak zwykle czysta / Zdrowe to oczywiście nie jest / Gdzie jest dym? McDonald zbywa to milczeniem / Wszystko ma swój koniec, tylko nie kiełbasa

8. Tego już za wiele: dobry smak stał się pomocniczym środkiem tuczącym 

Dlaczego koty lubią Whiskas / Jak właściwie smakuje aromat typu Mysz? / Biedne świnki: nawet one zamiast truskawek dostają czysty aromat / Pasza treściwa dla krów jest obecnie perfumowana smakiem typu „łąka pełna ziół” / Wspólne choroby: dlaczego człowiek i jego domowe zwierzę zrównały się cywilizacyjnie

9. Demoralizacja i łakomstwo: prawo etykietowania

Dziwne uwarunkowania prawne: zakaz oszukiwania konsumenta, fałszowanie smaku dozwolone / Ścięcie głowy z powodu rozcieńczania wina: tego już naprawdę za wiele / Wszystko w pełni naturalne – także aromat z mikrobów modyfikowanych genetycznie / Super: trociny i wióry na aromat truskawkowy uchodzą obecnie za artykuł spożywczy

10. Ślepe próby: nowa niemoc kontrolerów państwowych

Dlaczego pewien urzędnik musiał destylować w czasie pracy wódkę / Jedna osoba z rządu na jedną osobę z Red Bulla: lobby twardo siedzi przy stole / Gdy rząd światowy obraduje w sprawie produktów spożywczych, demokracja ma przerwę / Badania nad aromatami: jak zalegalizowano oszustwo

11. Zupa kłamie: oszustwo na organizmie i jego skutki

O przesłaniu pieczeni wysyłanym do mózgu i brzucha / Jedzenie działające jak fetysz / Błędny alarm w układzie trawiennym: właściwie dlaczego smak ma takie ważne zadanie do wykonania / Dlaczego przemysłowe aromaty są utajnionymi wyzwalaczami tego, że jesteśmy grubi / Wybrakowane jedzenie, a mimo to nadwaga: jak to możliwe?

12. Działanie przy pomocy wbijania czegoś do głowy: walka gigantów w biznesie spożywczym 

Sklepy spożywcze z oceną kryminalną: dlaczego FBI nagle przemyciło swoich agentów do środowiska związanego z aromatami / Bezwzględnie brutalne metody koncernów supermarketowych / Chleb przyszłości: chemia świętuje swój triumf / Zdrowe pożywienie prosto z ogrodu zoologicznego bakterii

13. Obok wytyczonych ścieżek: o nieustającym wzmacnianiu smaku

Od razu do morza, żeby tylko schłodzić wysypkę / Wzmacniacz smaku, który niby nim nie jest: również ekstrakt drożdżowy zbiera żniwo w postaci ofiar / Skąd nagle pojawia się delikatna nuta pieczonego kurczaka? / Funt glutaminianu dziennie: kontrowersyjny proszek ma wielu podejrzanych przyjaciół / Aromaty tylko na własną odpowiedzialność

14. Śmieci w przebraniu: jak z odpadów stać się artykułem spożywczym 

Metamorfoza mieszkańców mórz i oceanów: w jaki sposób kryl może zostać przemieniony w kiełbaski frankfurterki / Jak z substratu bioodpadów może powstać gulasz / Fakultet z wykorzystania odpadów: mikroby dbają o aromat / Innowacyjne resztki kuchenne: ze ścieków powstaje smak waniliowy

15. Bardziej apetycznie i smacznie: przyszłość smaku

Jedzenie na łapu capu, a rozwodniony płyn z cukrem smakuje jak czysta woda / Pięciominutowe halucynacje: Nestlé i manipulacja smakiem w mózgu / Powrót do łask cotygodniowych targów i rynków / Powiew rebelii owiewa kuchenkę do gotowania / Smak prawdziwego życia

Literatura

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY