
KAMICA ŻÓŁCIOWA. PORADY LEKARZY I DIETETYKÓW.
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: Warszawa 2005, dodruk 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 120
- Oprawa: miękka
- ISBN: 83-200-3206-7
33,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
Opis
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana - bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie.
Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
* Wprowadzenie
* Kamica żółciowa - problem zdrowotny i społeczny
* Częstość występowania kamicy żółciowej
* Czynniki ryzyka kamicy żółciowej
* Rozpoznawanie kamicy żółciowej
* Zapobieganie kamicy żółciowej
* Leczenie zachowawcze kamicy pęcherzyka żółciowego
* Chirurgiczne i endoskopowe leczenie kamicy żółciowej
* Kamica żółciowa a ciąża
* Zalecenia żywieniowe i styl życia osób z kamicą żółciową
* Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych w kamicy żółciowej
* Przykładowe jadłospisy
* Zalecenia żywieniowe dla chorych po wycięciu pęcherzyka żółciowego
* Piśmiennictwo
Opinie
- Choroba stłuszczeniowa wątroby
- Choroby trzustki Porady lekarzy i dietetyków
- Choroby żołądka i dwunastnicy Porady lekarzy i dietetyków.
- Gazy jelitowe. Porady dla lekarzy i dietetyków.
- Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
- Suplementy diety a zdrowie
- Zespół jelita nadwrażliwego Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie chorych z nowotworami
- Żywienie chorych ze stomią
- Żywienie osób w wieku starszym Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie w niedoczynności tarczycy
- Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka.
- Nadciśnienie tętnicze
- Zaparcia
- Osteoporoza
- Nowotwory złośliwe: Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?
- Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
- Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego
- Celiakia