
KONIEC ALZHEIMERA JAK ZATRZYMAĆ UTRATĘ PAMIĘCI I ZMIANY DEGENERACYJNE MÓZGU
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 478
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65846-48-8
47,20 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Koniec Alzheimera. Jak zatrzymać utratę pamięci i zmiany degeneracyjne mózgu
Autor: Amy Berger
Cała prawda o Alzheimerze! Dzięki tej publikacji poznasz:
• prawdziwe przyczyny choroby Alzheimera,
• wpływ diety na rozwój dolegliwości neurodegeneracyjnych,
• fakty i mity zawarte w zaleceniach żywieniowych,
• źródła chorób układu nerwowego,
• paliwo dla mózgu,
• znaczenie neuronów i mitochondriów,
• podstawy diety niskowęglowodanowej,
• tłuszcze do zadań specjalnych,
• białkowych bohaterów,
• naprawdę i tylko pozornie zdrowe produkty,
• sposoby na wsparcie zdrowego trawienia.
„Jest to program dla każdego: dla osób chorych, zagrożonych chorobą, a nawet dla tych, w których rodzinie nie odnotowano przypadków Alzheimera”.
- dr David Perlmutter, autor bestsellerów New York Timesa
„Amy Berger wnosi nową perspektywę do coraz rozleglejszej problematyki choroby Alzheimera. Przestawia terapię naturalną, która, moim zdaniem ma o wiele większą szansę na sukces kliniczny niż standardowe leki”.
- dr Jason Fung, autor Kodu otyłości
Nie zapomnij o zdrowiu!
Spis treści
Koniec Alzheimera. Jak zatrzymać utratę pamięci i zmiany degeneracyjne mózgu
Autor: Amy Berger
Przedmowa
Podziękowania
Wstęp
CZĘŚĆ PIERWSZA Metaboliczne podłoże choroby Alzheimera
Rozdział 1: Źródła Alzheimera i strategia walki z chorobą
Rozdział 2: Metabolizm paliwa mózgu: klucz do zrozumienia choroby Alzheimera
Rozdział 3: Kształt i budowa neuronów oraz ich rola w chorobie Alzheimera
Rozdział 4: Błony komórkowe: ochroniarze organizmu
Rozdział 5: Funkcje i dysfunkcje mitochondrialne
Rozdział 6: Beta-amyloid jako przyczyna choroby Alzheimera: winny czy niesłusznie oskarżony?
Rozdział 7: ApoE4: czy istnieje gen Alzheimera?
CZĘŚĆ DRUGA Strategia żywieniowa przywracająca zdrowe funkcje kognitywne
Rozdział 8: Podstawy diety niskowęglowodanowej
Rozdział 9: Cholesterol: najlepszy przyjaciel mózgu
Rozdział 10: Węglowodany skrobiowe, nieskrobiowe i nie takie „złożone” jak myślisz
Rozdział 11: Białka: główni bohaterowie w organizmie i na talerzach
Rozdział 12: Tłuszcz to nie brzydkie słowo, czyli istotna funkcja tłuszczów w organizmie
Rozdział 13: Tłuszcze do zadań specjalnych
Rozdział 14: Dodatkowe kwestie żywieniowe: co robić, a czego nie robić z nabiałem, glutenem, słodzikami i alkoholami cukrowymi
Rozdział 15: Niska zawartość węglowodanów w praktyce
Rozdział 16: Jakość produktów spożywczych
CZĘŚĆ TRZECIA Czynniki związane z trybem życia wspierające zdrowe funkcje neurologiczne
Rozdział 17: Znaczenie ćwiczeń
Rozdział 18: Nadmiar stresu i brak snu mogą pokonać mózg
Rozdział 19: Sporadyczny post: wzrost produkcji ketonów i „porządki domowe”
CZĘŚĆ CZWARTA Przygotuj się na sukces: poza dietą i trybem życia
Rozdział 20: Wyznaczanie trasy przemiany
Rozdział 21: Wsparcie zdrowego trawienia
Rozdział 22: Nie tylko dieta: skuteczne suplementy
Rozdział 23: Nie idź sam: wsparcie moralne i inna pomoc przy diecie niskowęglowodanowej
Rozdział 24: Potencjalne strategie zapobiegawcze
ZAKOŃCZENIE
Dlaczego choroba Alzheimera atakuje coraz częściej i jak naprawić uszkodzony mózg
Literatura
Lektura dodatkowa
O Autorce