• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Kuchnia polska według Pięciu Przemian

KUCHNIA POLSKA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN

  • Wydawca: EscapeMagazine.pl
  • Rok wydania: 2013
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 216
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-61744-60-3
 
36,90 zł
33,21 zł 33,21 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Wszystkie książki na temat Pięciu Przemian są świetne, ale mają jedną wadę - nie uwzględniają polskiej kuchni, która towarzyszy nam na co dzień. Dlatego powstała ta książka - aby zmienić filozofię jedzenia i gotowania, nie zmieniając swoich dotychczasowych kulinarnych upodobań.

Dowiedz się m.in.:

- na czym polega filozofia Pięciu Przemian i jak ją stosować w codziennym gotowaniu,
- jak różne smaki wpływają na Twój organizm,
- co zrobić, aby Twoje życie było pełne harmonii i spokoju,
- jak równoważyć smaki, zgodnie z Yin i Yang,
- o jakich porach dnia należy przyjmować posiłki.

Ponadto autorka pokazuję jak "przerobić" dowolną potrawę tak, aby była harmonijna i zgodna z tradycyjną chińską medycyną. Dowiesz się też, jak duże znaczenie ma pora dnia, pora roku oraz kolejność dodawania pięciu smaków.  W publikacji znajdziesz także mnóstwo sprawdzonych, polskich przepisów, które autorka  "przerobiła" pod kątem Pięciu Przemian. 

Publikację "Kuchnia polska według Pięciu Przemian" polecamy osobom lubiącym szybkie, zdrowe i łatwe do przygotowania polskie potrawy, a także wszystkim otwartym na nowości i eksperymenty kulinarne.
 

Spis treści

Wstęp

I. Cel jedzenia

II. Cudze chwalicie, swego nie znacie

III. Pochwalmy też cudze

Pięć Przemian

Obieg karmiący

Obieg kontrolny

Zasada Yin-Yang

IV. Droga do zdrowia

Krok 1: Jaki to smak?

Pięć smaków
Smak kwaśny
Smak gorzki
Smak słodki
Smak ostry
Smak słony
Podsumowanie
Smak końcowy
Równoważenie smaków
Preferencje smakowe
Krok 2: Ciepłe czy zimne?

Produkty Yin i Yang
Równoważenie sił
Jangizownanie i jinizowanie produktów
Krok 3: Co mamy za oknem?

Pory roku i klimaty
Daty pięciu pór roku
Wiosna
Lato
Dojo (późne lato)
Jesień
Zima
Podsumowanie
Krok 4: Jak się dziś czujesz?

Pięć emocji
Złość
Radość
Troska
Smutek
Strach
Jak emocje wpływają na nasz organizm?
Emocje a smaki
Emocje a gotowanie
Krok 5: Która godzina?

Zegar organów, czyli co i kiedy jeść
Regularność jedzenia
Przykładowy jadłospis na 3 dni
Krok 6: Eksperymentuj i gotuj radośnie!

V. Praktyczne porady

Ogień czy prąd?
Naczynia
Pięć sposobów przygotowywania żywności
Przechowywanie żywności
Mrożone pierogi z mięsem
Przechowywanie surowców
Zioła
Przyjmowanie pokarmu
VI. Nauka gotowania

Jajecznicowe wariacje
Jajecznica – przepis podstawowy
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica na boczku / kiełbasie
Jajecznica z pieczarkami/grzybami
Zupy
Zupy kwaśne
Zupa pomidorowa inaczej
VII. Przepisy

Zupy

Owsianka miksowana
Owsianka z suszem
Krupnik jaglany
Krupnik jęczmienny
Krupnik gryczany na gęsi
Rosół
Żurek
Zupa pomidorowa na maśle
Zupa ogórkowa
Zupa cebulowa
Zupa dyniowa
Barszcz czerwony z fasolą
Potrawy wegetariańskie

Energetyczne musli
Mieszanka bakaliowa z kefirem
Omlet podstawowy
Omlet z marchewką
Grzanki z patelni
Grzanki czosnkowe
Kasza jęczmienna– przepis podstawowy
Kasza gryczana – przepis podstawowy
Kasza jaglana – przepis podstawowy
Ryż – przepis podstawowy
Kuskus – przepis podstawowy
Soczewica – przepis podstawowy
Fasola – przepis podstawowy
Gotowane ziemniaki
Puree ziemniaczane
Puree z groszkiem
Lane kluski
Kopytka
Kluski śląskie
Kluski leniwe
Naleśniki z trzech mąk
Naleśniki razowe
Naleśniki staropolskie z nadzieniem
Placki ziemniaczane
Placki z jabłkami
Kotlety jaglane
Duszonka z papryką
Kapusta z grochem
Fasola w sosie warzywnym
Szybki groszek z fasolą
Sałatka jarzynowa
Surówka z marchwi i jabłek
Jogurt ziołowy
Potrawy mięsne

Wołowina z fasolą
Indyk w jarzynach z cynamonem
Kurczak w cebuli
Kotlety mielone
Pulpety z jagnięciny
Pulpety wołowo-indycze w sosie
Filety rybne
Gulasz indyczo-cielęcy
Wątróbka z cebulą
Staropolskie zrazy wołowe
Bigos staropolski
Placek po zbójnicku
Fasola po bretońsku
Dodatki do kanapek

Masło czosnkowe
Pasta jajeczno-serowa
Pasta ze słonecznika
Twarożek śniadaniowy wiosenny
Pasztet z soczewicy
Pasztet mięsny
Sosy i farsze

Sos indyczy
Sos wieprzowy
Sos wołowy
Sos pieczarkowo-cebulowy
Sos cebulowo-marchewkowy
Sos pomidorowy
Farsz cebulowy
Farsz szpinakowo-czosnkowy
Farsz z kapusty
Pieczywo

Chleb domowy na zakwasie
Chleb drożdżowy
Bułki pszenno-żytnie
Słodkości

Jabłecznik Dominiki
Jogurt na słodko
Kanapki a la nutella
Pieczone gruszki z miodem
Słonecznikowa pychotka
Ciasto marchewkowe
Piernik
Faworki
Kutia pszeniczna z bakaliami
Przetwory

Ogórki kiszone
Dynia w occie
Dżem owocowy
Szybki dżem truskawkowy
Napoje

Kawa gotowana pięć smaków
Kawa zbożowa gotowana
Herbatka wiosenno-letnia
Herbatka z lukrecją
Herbatka ziołowa ze stewią
Herbatka ziołowa z macierzanką
Czarna herbata z goździkiem
Zioła na przeziębienie
Napój imbirowy
Dodatek 1. Skorowidz produktów

Dodatek 2. Miary i wagi

Dodatek 3. Tabelki smaków

Smak kwaśny

Smak gorzki

Smak słodki

Smak ostry

Smak słony

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

POLECAMY