
MIĘSO PEŁNE KŁAMSTW JAK NIE DAĆ SIĘ OTRUĆ PRZEMYSŁOWI MIĘSNEMU
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 336
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65404-69-5
34,58 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu
Autor: Hans-Urlich Grimm
Dziennikarz śledczy przedstawia niewygodną prawdę o związku między chorobami ludzi, a masową hodowlą zwierząt. Poznasz związek między kiełbasą a cukrzycą oraz salami a plagą bezpłodności. Obalone zostają również mity, takie jak ten o mleku wzmacniającym kości. Dowiesz się, skąd biorą się bóle głowy, depresja i spowolnienie pracy żołądka oraz poznasz cudowną moc zup. Jak się okazuje, nabiał może powodować raka, a współczesne fermy drobiu są prawdziwymi wylęgarniami zarazków. Kurczaki dostępne w sklepach nie mają wiele wspólnego z naturą, a w marketach czyhają bakterie odporne na działanie antybiotyków. Poznasz mroczne strony sushi i przyczyny, dla których zarówno ludzie władzy, jak i naukowcy umywają ręce od odpowiedzialności za zdrowie konsumentów. Cała prawda o mięsie!
Spis treści
Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu
Autor: Hans-Urlich Grimm
1. Bez światła Dlaczego masowa hodowla zwierząt wpędza nas w choroby.
Szybko, szybko – pielęgniarki nagle robią się nerwowe/Kiełbasa oraz mięso jako źródło cukrzycy/Bomba proteinowa: niestet koncern rodzinny projektuje kurczaki/Masowe fermy drobiu: wylęgarnia zarazków/O jajkach, które dodają nam urody.
2. Ciągły ból Biedne świnie: zbyt wiele kiełbasy i sznycli oraz zbyt wiele przemocy
Szokująca wiadomość dla fanów kiełbasek curry: już jedna kiełbaska dziennie może być otę jedną za dużo/Uporczywe bóle: jak gospodyni prawie nie była w stanie nalać piwa/Kiełbasa to papieros przyszłości/Salami oraz szynka mogą zagrażać płodności/Szczęśliwe świnie nie gryzą.
3. Mleko straszy na regale Wpływ uprzemysłowienia produkcji mleka na nasze zdrowie
Skurcze, gorączka i smutne oczy: dla pewnej młodej kobiety oznaczało to koniec z latte macchiato/Bajeczka otym, że mleko wzmacnia kości – lekarze ostrzegają: mleko to przyczyna wyprysków, anawet raka/Trup, większy trup, mleko UHT, czyli sztuczki przemysłu przetwórczego/Prawdziwe krowy mają rogi.
4. Największe zagrożenie Globalny drób: o związanym z nim ryzyku oraz skutkach ubocznych
Paraliż twarzy: tajemnicza choroba z kurnika/Dwóch zabitych, pięćset przypadków zachorowań, a władze smacznie śpią/Zawód: designer zwierząt – pewien koncern rodzinny projektuje kurczaki/Masowe fermy drobiu: wylęgarnia zarazków/O jajkach, które dodają nam urody.
5. Panowie świata Bakterie odporne na antybiotyki: obawa przed powrotem epidemii
Matka, która zmarła zpowodu niegojącej się rany/Bakterie odporne na działanie antybiotyków, do kupienia w niemieckich marketach/W fabrykach kurcząt wykluwają się także podstępne bakterie/Dobre zarazki, złe zarazki: jak nasi przyjaźni współmieszkańcy zmieniają się w agresywnych morderców.
6.Otumanione pszczoły Jak chemia zagraża pszczołom – a także ludziom
Zagadkowa śmierć pszczół – zaćmiony truciznami umysł/O tym, jak Szwajcarzy musieli zniszczyć całe tony miodu naraz/Kiełbasa, napoje mleczne, sushi: w jaki sposób tworzywa sztuczne atakują ludzkie serce oraz nerki/Kanapka z wagonu restauracyjnego: arcydzieło przemysłu chemicznego.
7. Sowite dopłaty Czynnik sprawczy – przemysł przetwórczy produktów zwierzęcych – państwo umywa ręce
Szczęśliwa pani profesor: znalazła sponsora/Usłyszysz to w każdy wtorek w auli wykładowej, której patronuje firma Bayer/Choroby na fermach zwierząt – broń Boże, nie badać przyczyn!/Milionowe prezenty dla właścicieli ferm zwierząt/Nazwy wsi potiomkinowskich, jakie napotkasz w supermarkecie.
8. Pod presją Jak zdrowy jest kotlet z indyka pochodzącego z ekologicznej fabryki drobiu?
O ekologicznym przemyśle, prostych rolnikach i kwestii: ile natury tkwi tak naprawdę w nowoczesnym indyku?/Poranione zwierzęta tonące w odchodach – a więc to jest ten ekologiczny indyk ze słoiczków dla dzieci?/Ekologiczna żywność globalnie: duński multimilioner mleczny eksportuje niemieckie mleko UHT do Chin/Zdrowa idylla.
9. One idą na dno Boom na sushi oraz obawa przed wyginięciem ryb
O wycieczce nad morze, miłości do ryb – oraz pytaniu, czy w przyszłości na Ziemi będą żyły tylko meduzy/Modne drinki w barze i żadnego pontonu Greenpeace na horyzoncie/Król morza pływa teraz w klatce/Przerażające: robaki w sushi/Łososie też mają uczucia.
10. Więcej niż jajko Hamburgery high-tech: nowy piękny wegeświat
W Dolinie Krzemowej nikt nie ma ochoty na warzywa: dlaczego inwestorzy wolą innowacje/Bezmięsne kotlety, soja, tofu: można żyć i tak/Haha: sałatka mięsna ztofu-zwierzęcia – ale co zrobić zbrakującymi witaminami?/Bezmięsne dzieciństwo: otym, jak któregoś dnia maluchy przestały się uśmiechać.
11. Bez strachu Jak zwierzęta wskazują ludziom nowe źródła pożywienia
Dobrzy myśliwi, źli myśliwi: czy wolno nam zabijać zwierzęta?/Im dziksze, tym lepsze/Dla młodego byczka Johny’ego seksu już nie będzie! Pewna sympatyczka zwierząt jest tutaj bardzo restrykcyjna/Człowiek ikrowa: czyli otym, czy trawa jest jadalna/Serowy mistrz świata: wysoko w górach Szwajcarii zapanowało przerażenie.
12. Niezmącona niczym idylla Człowiek i zwierzę: rozwiązaniem byłoby więcej szacunku
O respekcie dla życia, ślimakach na grządce sałaty oraz dlaczego nawet robaki zasługują na nasz szacunek/Bóle głowy, depresja, spowolnienie pracy żołądka: całkowite wyeliminowanie mięsa to żadne rozwiązanie/Odkryte na nowo: cudowna moc zup/Co tak naprawdę jest dla naszego dobrego samopoczucia ważne.
Bibliografia
Źródła