• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Mięso pełne kłamstw Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu

MIĘSO PEŁNE KŁAMSTW JAK NIE DAĆ SIĘ OTRUĆ PRZEMYSŁOWI MIĘSNEMU

  • Wydawca: Vital
  • Rok wydania: 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 336
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-65404-69-5
 
49,40 zł
34,58 zł 34,58 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu

Autor: Hans-Urlich Grimm

Dziennikarz śledczy przedstawia niewygodną prawdę o związku między chorobami ludzi, a masową hodowlą zwierząt. Poznasz związek między kiełbasą a cukrzycą oraz salami a plagą bezpłodności. Obalone zostają również mity, takie jak ten o mleku wzmacniającym kości. Dowiesz się, skąd biorą się bóle głowy, depresja i spowolnienie pracy żołądka oraz poznasz cudowną moc zup. Jak się okazuje, nabiał może powodować raka, a współczesne fermy drobiu są prawdziwymi wylęgarniami zarazków. Kurczaki dostępne w sklepach nie mają wiele wspólnego z naturą, a w marketach czyhają bakterie odporne na działanie antybiotyków. Poznasz mroczne strony sushi i przyczyny, dla których zarówno ludzie władzy, jak i naukowcy umywają ręce od odpowiedzialności za zdrowie konsumentów. Cała prawda o mięsie!

Spis treści

Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu

Autor: Hans-Urlich Grimm

1. Bez światła Dlaczego masowa hodowla zwierząt wpędza nas w choroby.

Szybko, szybko – pielęgniarki nagle robią się nerwowe/Kiełbasa oraz mięso jako źródło cukrzycy/Bomba proteinowa: niestet koncern rodzinny projektuje kurczaki/Masowe fermy drobiu: wylęgarnia zarazków/O jajkach, które dodają nam urody.

2. Ciągły ból Biedne świnie: zbyt wiele kiełbasy i sznycli oraz zbyt wiele przemocy 

Szokująca wiadomość dla fanów kiełbasek curry: już jedna kiełbaska dziennie może być otę jedną za dużo/Uporczywe bóle: jak gospodyni prawie nie była w stanie nalać piwa/Kiełbasa to papieros przyszłości/Salami oraz szynka mogą zagrażać płodności/Szczęśliwe świnie nie gryzą.

3. Mleko straszy na regale Wpływ uprzemysłowienia produkcji mleka na nasze zdrowie

Skurcze, gorączka i smutne oczy: dla pewnej młodej kobiety oznaczało to koniec z latte macchiato/Bajeczka otym, że mleko wzmacnia kości – lekarze ostrzegają: mleko to przyczyna wyprysków, anawet raka/Trup, większy trup, mleko UHT, czyli sztuczki przemysłu przetwórczego/Prawdziwe krowy mają rogi.

4. Największe zagrożenie Globalny drób: o związanym z nim ryzyku oraz skutkach ubocznych 

Paraliż twarzy: tajemnicza choroba z kurnika/Dwóch zabitych, pięćset przypadków zachorowań, a władze smacznie śpią/Zawód: designer zwierząt – pewien koncern rodzinny projektuje kurczaki/Masowe fermy drobiu: wylęgarnia zarazków/O jajkach, które dodają nam urody.

5. Panowie świata Bakterie odporne na antybiotyki: obawa przed powrotem epidemii

Matka, która zmarła zpowodu niegojącej się rany/Bakterie odporne na działanie antybiotyków, do kupienia w niemieckich marketach/W fabrykach kurcząt wykluwają się także podstępne bakterie/Dobre zarazki, złe zarazki: jak nasi przyjaźni współmieszkańcy zmieniają się w agresywnych morderców.

6.Otumanione pszczoły Jak chemia zagraża pszczołom – a także ludziom

Zagadkowa śmierć pszczół – zaćmiony truciznami umysł/O tym, jak Szwajcarzy musieli zniszczyć całe tony miodu naraz/Kiełbasa, napoje mleczne, sushi: w jaki sposób tworzywa sztuczne atakują ludzkie serce oraz nerki/Kanapka z wagonu restauracyjnego: arcydzieło przemysłu chemicznego.

7. Sowite dopłaty Czynnik sprawczy – przemysł przetwórczy produktów zwierzęcych – państwo umywa ręce

Szczęśliwa pani profesor: znalazła sponsora/Usłyszysz to w każdy wtorek w auli wykładowej, której patronuje firma Bayer/Choroby na fermach zwierząt – broń Boże, nie badać przyczyn!/Milionowe prezenty dla właścicieli ferm zwierząt/Nazwy wsi potiomkinowskich, jakie napotkasz w supermarkecie.

8. Pod presją Jak zdrowy jest kotlet z indyka pochodzącego z ekologicznej fabryki drobiu?

O ekologicznym przemyśle, prostych rolnikach i kwestii: ile natury tkwi tak naprawdę w nowoczesnym indyku?/Poranione zwierzęta tonące w odchodach – a więc to jest ten ekologiczny indyk ze słoiczków dla dzieci?/Ekologiczna żywność globalnie: duński multimilioner mleczny eksportuje niemieckie mleko UHT do Chin/Zdrowa idylla.

9. One idą na dno Boom na sushi oraz obawa przed wyginięciem ryb

O wycieczce nad morze, miłości do ryb – oraz pytaniu, czy w przyszłości na Ziemi będą żyły tylko meduzy/Modne drinki w barze i żadnego pontonu Greenpeace na horyzoncie/Król morza pływa teraz w klatce/Przerażające: robaki w sushi/Łososie też mają uczucia.

10. Więcej niż jajko Hamburgery high-tech: nowy piękny wegeświat

W Dolinie Krzemowej nikt nie ma ochoty na warzywa: dlaczego inwestorzy wolą innowacje/Bezmięsne kotlety, soja, tofu: można żyć i tak/Haha: sałatka mięsna ztofu-zwierzęcia – ale co zrobić zbrakującymi witaminami?/Bezmięsne dzieciństwo: otym, jak któregoś dnia maluchy przestały się uśmiechać.

11. Bez strachu Jak zwierzęta wskazują ludziom nowe źródła pożywienia

Dobrzy myśliwi, źli myśliwi: czy wolno nam zabijać zwierzęta?/Im dziksze, tym lepsze/Dla młodego byczka Johny’ego seksu już nie będzie! Pewna sympatyczka zwierząt jest tutaj bardzo restrykcyjna/Człowiek ikrowa: czyli otym, czy trawa jest jadalna/Serowy mistrz świata: wysoko w górach Szwajcarii zapanowało przerażenie.

12. Niezmącona niczym idylla Człowiek i zwierzę: rozwiązaniem byłoby więcej szacunku

O respekcie dla życia, ślimakach na grządce sałaty oraz dlaczego nawet robaki zasługują na nasz szacunek/Bóle głowy, depresja, spowolnienie pracy żołądka: całkowite wyeliminowanie mięsa to żadne rozwiązanie/Odkryte na nowo: cudowna moc zup/Co tak naprawdę jest dla naszego dobrego samopoczucia ważne.

Bibliografia

Źródła

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY