
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2006; dodruk 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 148
- Oprawa: miękka
- ISBN: 83-200-3332-2
39,00 zł
33,90 zł
33,90 zł
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego też ważna jest profilaktyka i właściwe leczenie tej choroby, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z naszego poradnika Czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia – co jeść, a jakich potraw unikać, by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. |
||
Spis treści
- Wprowadzenie
- Nadciśnienie tętnicze – co to jest i jak się je rozpoznaje?
- Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce
- Czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego
- Objawy kliniczne i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia tętniczego
- Podstawowe zasady profilaktyki nadciśnienia tętniczego
- Dlaczego należy leczyć nadciśnienie tętnicze?
- Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
- Podstawy leczenia farmakologicznego
- Przykładowe jadłospisy
- Piśmiennictwo
Opinie
Mirosław Jarosz
- Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?
- Dietetyka Żywność żywienie w prewencji i leczeniu
- Celiakia
- Choroba stłuszczeniowa wątroby
- Choroby trzustki Porady lekarzy i dietetyków
- Choroby żołądka i dwunastnicy Porady lekarzy i dietetyków.
- Cukrzyca Zapobieganie i leczenie
- Dna moczanowa
- Gazy jelitowe. Porady dla lekarzy i dietetyków.
- Kamica żółciowa. Porady lekarzy i dietetyków.
- Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
- Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
- Nowotwory złośliwe: Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?
- Osteoporoza
- Otyłość Zapobieganie i leczenie
- Suplementy diety a zdrowie
- Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki Interakcje między żywnością, suplementami...
- Zaparcia
- Zespół jelita nadwrażliwego Porady lekarzy i dietetyków
- Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego
- Żywienie chorych z nowotworami
- Żywienie chorych ze stomią
- Żywienie osób w wieku starszym Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie w niedoczynności tarczycy
- Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka.