Spis treści
Przedmowa – Bruno Szczygieł
1. Niedożywienie – Bruno Szczygieł
1.1. Rodzaje niedożywienia
1.2. Niedożywienie szpitalne
1.3. Następstwa niedożywienia
1.4. Ekonomiczne następstwa niedożywienia
1.5. Wyniszczenie
1.6. Głodzenie proste i stresowe
1.7. Identyfi kacja chorych niedożywionych
2. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze Bruno Szczygieł
2.1. Zapotrzebowanie na energię
2.2. Zapotrzebowanie na białko
2.3. Zapotrzebowanie na glukozę
2.4. Zapotrzebowanie na tłuszcze
2.5. Zapotrzebowanie na wodę
3. Rozpoznanie niedożywienia – Bruno Szczygieł
3.1. Badania przesiewowe
3.2. Nutrition Screening Tool
3.3. Malnutrition Universal Screening Tool dla dorosłych
3.4. Nutritional Risk Screening
3.5. Subjective Global Assessment
3.6. Short Nutritional Assessment Questionnaire
3.7. Nutritional Risk Index
4. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania antropometryczne – Bruno Szczygieł
4.1. Wywiad żywieniowy
4.2. Wywiad zdrowotny
4.3. Badanie kliniczne
4.4. Badania antropometryczne
4.5. Masa ciała
4.6. Należna masa ciała
4.7. Wskaźnik masy ciała
4.8. Oznaczanie zasobów tkanki tłuszczowej
4.9. Oznaczanie zasobów białka somatycznego mięśni szkieletowych
4.10. Pomiar obwodu ramienia i obwodu mięśni ramienia
4.11. Dynamometria ręczna
5. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania biochemiczne Bruno Szczygieł
5.1. Albuminy
5.2. Transferyna
5.3. Prealbumina
5.4. Całkowita liczba limfocytów
5.5. Bilans azotowy
6. Badania składu ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej Beata Sińska
6.1. Bioimpedancja elektryczna
6.2. Standaryzacja procedury BIA
6.3. Przeciwwskazania do BIA
6.4. Rodzaje urządzeń do pomiarów bioimpedancji elektrycznej
7. Metody oceny stanu odżywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze u chorych z otyłością Bruno Szczygieł, Anna Ukleja, Iwona Boniecka
7.1. Otyłość a stan odżywienia
7.2. Otyłość – ocena stanu odżywienia
7.3. Wywiad żywieniowy
7.4. Wywiad chorobowy
7.5. Badania antropometryczne
7.6. Badania biochemiczne
7.7. Ocena wydolności narządów i układów
7.8. Otyłość a zapotrzebowanie na składniki odżywcze
8. Ocena stanu odżywienia u dzieci – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
8.1. Wywiad ogólny. Badanie podmiotowe i przedmiotowe
8.2. Ocena sposobu żywienia i stylu życia
8.3. Ocena pomiarów antropometrycznych u dzieci
8.4. Wskaźniki proporcji wagowo-wzrostowych
8.5. Ocena prawidłowości pomiarów antropometrycznych oraz
wskaźników wagowo-wzrostowych. Biologiczne układy odniesienia
8.6. Ocena składu ciała u dzieci
8.7. Wskaźniki dystrybucji tkanki tłuszczowej
8.8. Ocena wskaźników biochemicznych u dzieci
9. Ocena stanu odżywienia u osób w wieku podeszłym Bruno Szczygieł
9.1. Badania uzupełniające ocenę stanu odżywienia
9.2. Zapotrzebowanie na energię
9.3. Badania przesiewowe stanu odżywienia
9.4. Przesiew wstępny z zastosowaniem skróconej wersji MNA
dla chorych w podeszłym wieku
9.5. Minimalna ocena stanu odżywienia
9.6. Badania antropometryczne u osób w podeszłym wieku
9.7. Alternatywne metody badań antropometrycznych stosowane
u niepełnosprawnych osób w wieku podeszłym
9.8. Sarkopenia
9.9. Badania laboratoryjne
10. Metody oceny sposobu żywienia – Anna Ukleja, Lucyna Pachocka
10.1. Cel badań sposobu żywienia
10.2. Metody badania spożycia żywności
10.3. Metody oceny sposobu żywienia
10.4. Etapy uzyskania informacji o żywieniu respondenta
10.5. Jakościowe, ilościowe i jakościowo-ilościowe oceny sposobu żywienia
Skorowidz