• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres

ODŻYWIANIE WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ JAK ZNIWELOWAĆ CZYNNIKI GENETYCZNE, NIEZDROWY STYL ŻYCIA I CODZIENNY STRES

  • Wydawca: Vital
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 568
  • Oprawa: twarda
  • ISBN: 978-83-65846-63-1
 
89,80 zł
71,20 zł 71,20 zł PLN 1
Dostawa od 8.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres

Autor: Ellen Goldsmith, Dr Maya Klein

Co jeść?

Jeśli starasz się właściwie dobierać produkty spożywcze dla poprawy swego zdrowia, nie jesteś w tym odosobniony. Wielu z nas jednak nie ma pewności, co jeść, i kieruje się pobudkami innymi niż zdrowy rozsądek. Istnieje jednak rozwiązanie mające swoje korzenie w starożytnej mądrości medycyny chińskiej. Jest to system stawiający sobie za cel przyswojenie leczniczego potencjału żywności, który możesz zaadaptować i włączyć w codzienne życie. O jego skuteczności świadczą stulecia stosowania.

Holistyczne zdrowie zgodnie z TMC

Do podstawowych założeń Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i dietetyki leczniczej należy klasyfikacja produktów żywnościowych według czynników yin i yang, natury termicznej oraz smaku. Ta praktyka obejmuje też zielarstwo, akupunkturę, pracę z ciałem, ćwiczenia Chi Kung oraz elementy szamanizmu. Podczas gdy medycyna zachodnia bierze pod uwagę mechanizmy chorób, bada dotknięte nimi części ciała i leczy objawy, jej chiński odpowiednik stara się rozpoznać wzorce zaburzenia harmonii. Jej praktycy stosują holistyczne podejście do zdrowia.

Dlaczego wciąż mamy problemy związane z dietą?

Obecnie zagubiliśmy się na ścieżce dobrego odżywiania. Obserwujemy efekty uboczne w postaci wzrostu liczby chorób przewlekłych, którym można zapobiegać, takich jak otyłość, cukrzyca dziecięca i dolegliwości układu krążenia. Istnieje mnóstwo diet, ale skarbiec mądrości na temat pożywienia i zdrowia jest tuż przed naszymi oczyma – w naturze. I o tym dokładnie mówi ta książka.

Jedzenie to lekarstwo

Dzięki Autorowi nauczysz się wsłuchiwać we własne ciało i jego potrzeby, być bardziej cierpliwym i dostrajać się do tego, jak klimat i zmiany pór roku wpływają na organizm. Z łatwością ustabilizujesz wagę, pozbędziesz się dolegliwości i bólu. Dostosujesz sposób odżywiania do wspierania zdrowia i leczenia chorób. Wykorzystasz rodzime produkty dostępne przez cały rok. Nie znajdziesz tu z góry ustalonej diety, lecz wskazówki, jak kultywować i wzmacniać swoją wewnętrzną siłę obserwacji. Posiądziesz też zdolność dobierania i przyrządzania pełnych energii i życia potraw, które wesprą Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Całość uzupełnia 175 przepisów na lecznicze dania zgodne z Tradycyjną Medycyną Chińską i dietą według Pięciu Przemian.

W książce znajdziesz przepisy, które pomogą Ci na:

• alergie,
• przeziębienie z objawami gorąca i zimna,
• pobudzenie odporności przed złapaniem przeziębienia,
• zaparcia spowodowanego przez zastój qi wątroby i gorąco,
• kaszel,
• cukrzycę typu 2,
• zmęczenie,
• wysokie ciśnienie krwi,
• wysoki poziom cholesterolu,
• bezsenność,
• wahania nastroju,
• utratę wagi,
• objawy perimenopauzy i menopauzy,
• stres i napięcie.

Tagi: medycyna chińska

Spis treści

Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres

Autor: Ellen Goldsmith, Dr Maya Klein

Wstęp - dlaczego powstała ta książka?

Część 1: Podstawy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Rozdział 1: Tradycję żywienia i leczenia w Chinach.

Rozdział 2: Tradycyjna Medycyna Chińska - prosto z natury.

Część 2: Podstawy chińskiej terapii dietetycznej.

Rozdział 3: Podstawy natura termiczna i smak.

Rozdział 4: Grupy pokarmowe i ich właściwości.

Rozdział 5: Cykl przemiany: pory roku.

Rozdział 6: Kuchnia: twoje laboratorium.

Rozdział 7: Układ trawienny: klucz do zdrowia.

Rozdział 8: Zalecenia dietetyczne dla pospolitych problemów zdrowotnych.

Część 3: Spotkanie Wschodu i Zachodu w kuchni

Rozdział 9: Transformacja twego zdrowia: uzupełnienie spiżarni.

Rozdział 10: Składniki kulinarne i ziołowe.

Przepisy na każdą porę roku.

Bibliografia i polecane lektury.

Publikacje - źródła informacji.

Podziękowania.

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY