
ODŻYWIANIE WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ JAK ZNIWELOWAĆ CZYNNIKI GENETYCZNE, NIEZDROWY STYL ŻYCIA I CODZIENNY STRES
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 568
- Oprawa: twarda
- ISBN: 978-83-65846-63-1
71,20 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres
Autor: Ellen Goldsmith, Dr Maya Klein
Niezależnie od tego, czy zamierzasz pobudzić swoją witalność czy wzmocnić poczucie równowagi, ta łatwa w użyciu książka przedstawia wyczerpujący przegląd podstawowych zasad chińskiej teorii dietetycznej oraz jej zastosowań w codziennym życiu. Dzięki 175 przepisom dla różnych typów ludzi, uporządkowanych według pór roku, możesz wprowadzić chińską dietetykę leczniczą we własnej kuchni.
W książce znajdziesz przepisy, które pomogą Ci na:
• alergie,
• przeziębienie z objawami gorąca i zimna,
• pobudzenie odporności przed złapaniem przeziębienia,
• zaparcia spowodowanego przez zastój qi wątroby i gorąco,
• kaszel,
• cukrzycę typu 2,
• zmęczenie,
• wysokie ciśnienie krwi,
• wysoki poziom cholesterolu,
• bezsenność,
• wahania nastroju,
• utratę wagi,
• objawy premenopauzy i menopauzy,
• stres i napięcie.
Tak smakuje zdrowie.
Tagi: medycyna chińska
Spis treści
Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres
Autor: Ellen Goldsmith, Dr Maya Klein
Wstęp - dlaczego powstała ta książka?
Część 1: Podstawy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Rozdział 1: Tradycję żywienia i leczenia w Chinach.
Rozdział 2: Tradycyjna Medycyna Chińska - prosto z natury.
Część 2: Podstawy chińskiej terapii dietetycznej.
Rozdział 3: Podstawy natura termiczna i smak.
Rozdział 4: Grupy pokarmowe i ich właściwości.
Rozdział 5: Cykl przemiany: pory roku.
Rozdział 6: Kuchnia: twoje laboratorium.
Rozdział 7: Układ trawienny: klucz do zdrowia.
Rozdział 8: Zalecenia dietetyczne dla pospolitych problemów zdrowotnych.
Część 3: Spotkanie Wschodu i Zachodu w kuchni
Rozdział 9: Transformacja twego zdrowia: uzupełnienie spiżarni.
Rozdział 10: Składniki kulinarne i ziołowe.
Przepisy na każdą porę roku.
Bibliografia i polecane lektury.
Publikacje - źródła informacji.
Podziękowania.