• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-podstawy-biooceny-zywnosci-podrecznik-73911_16534_150x190

PODSTAWY BIOOCENY ŻYWNOŚCI

  • Wydawca: SGGW
  • Rok wydania: 204
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 148
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 8372445532
17,50 zł 17,50 zł PLN 1
Dostawa od 12.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
Najniższa cena z 30 dni: 17,50 zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Przedmowa
Postępująca cywilizacja oraz rosnące tempo życia powodują szybki rozwój przemysłu spożywczego oraz przetwórstwa żywności, dostarczając coraz wię­cej nowych produktów spożywczych, w tym nowej generacji (żywność trans- geniczna, funkcjonalna), oraz wysoce przetworzonych, o zmienionej wartości odżywczej w stosunku do surowca. Zmiany te mogą mieć charakter zarówno korzystny, jak i niekorzystny. Nie są one w pełni uchwytne za pomocą dostęp­nych metod chemicznych, które mówią jedynie o zmianie zawartości składni­ków pokarmowych, natomiast nie uwzględniają ich biodostępności z danego produktu. Stąd też zachodzi potrzeba stosowania metod biologicznych dla peł­nej oceny wartości odżywczej produktów spożywczych.
O ile istnieje wiele opracowań dotyczących metod analizy chemicznej sto­sowanych w ocenie jakości produktów, o tyle brak jest podręcznika z zakresu metod biooceny żywności pod kątem jej wartości odżywczej i biodostępności składników pokarmowych. Niniejsza praca stanowi próbę wypełnienia tej luki i aczkolwiek nie jest na pewno wyczerpująca, uwzględnia bowiem głównie składniki odżywcze, anonsuje ogólnie metody mikrobiologiczne wymagające specjalnych warunków. Autorka tej publikacji żywi nadzieję, że okaże się ona pomocna w praktycznej realizacji procesu dydaktycznego dla studentów kształ­cących się w obszarze nauki o żywieniu człowieka oraz żywności.
Anna Gronowska-Senger 

Spis treści

Przedmowa
1. Wstęp
2. Metody biooceny żywności

  • Wprowadzenie
  • Podstawy prowadzenia doświadczeń biologicznych
  • Wymagania ogólne
  • Żywienie  

3. Metody biooceny białka  

  • Wprowadzenie
  • Charakterystyka metod biooceny białka
  • Wymagania ogólne
  • Metody biologiczne - bilansowe
  • Metody biologiczne - wzrostowe
  • Metody mikrobiologiczne
  • Metody biochemiczne 

4. Metody biooceny tłuszczów

  • Wprowadzenie
  • Charakterystyka metod biooceny tłuszczów
  • Wymagania ogólne
  • Metody bilansowe
  • Metody biochemiczne
  • Metody wagowo-miarowe 

5. Metody biooceny węglowodanów

  • Wprowadzenie
  • Charakterystyka metod biooceny węglowodanów
  • Wymagania ogólne
  • Metody biologiczne
  • Metody mikrobiologiczne
  • Metody biochemiczne

6. Metody biooceny witamin 

  • Wprowadzenie 
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 
  • Charakterystyka metod biooceny witaminy 
  • Witamina A
  • Karotenoidy 
  • Charakterystyka metod biooceny witaminy D 
  • Charakterystyka metod biooceny witaminy E 
  • Charakterystyka metod biooceny witaminy K 
  • Witaminy rozpuszczalne w wodzie 
  • Charakterystyka metod biooceny darniny 
  • Charakterystyka metod biooceny ryboflawiny 
  • Charakterystyka metod biooceny niacyny 
  • Charakterystyka metod biooceny witaminy B6 
  • Charakterystyka metod biooceny biotyny 
  • Charakterystyka metod biooceny kwasu pantotenowego
  • Charakterystyka metod biooceny folanów 
  • Charakterystyka metod biooceny witaminy B12 
  • Charakterystyka metod biooceny witaminy C 
  • Metody badań biodostępności witamin z żywności u człowieka
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
  • Witaminy rozpuszczalne w wodzie 

7. Metody biooceny składników mineralnych 

  • Wprowadzenie U l
  • Charakterystyka metod biooceny żelaza 
  • Charakterystyka metod biooceny wapnia 
  • Charakterystyka metod biooceny magnezu 
  • Charakterystyka metod biooceny cynku
  • Charakterystyka metod biooceny jodu
  • Charakterystyka metod biooceny selenu
  • Charakterystyka metod biooceny miedzi 
  •  Metody badań biodostępności składników mineralnych z żywności u człowieka 

8. Znaczenie praktyczne biooceny składników odżywczych 
9. Skorowidz 
 

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

37,80 zł
34,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 34,00 zł
45,00 zł
39,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 40,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

84,00 zł
73,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 73,90 zł
179,00 zł
157,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 161,10 zł
98,00 zł
88,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 98,00 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 89,00 zł
99,00 zł
89,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 94,90 zł
69,00 zł
62,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 62,90 zł
138,00 zł
117,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 117,90 zł
119,00 zł
104,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 99,90 zł

POLECAMY

59,00 zł
53,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 53,10 zł
54,00 zł
47,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 47,90 zł
54,00 zł
47,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 47,90 zł
115,00 zł
92,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 69,00 zł
22,90 zł
19,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 19,90 zł
27,90 zł
26,50 zł
Najniższa cena z 30 dni: 22,80 zł
274,00 zł
232,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 215,80 zł
39,30 zł
31,40 zł
Najniższa cena z 30 dni: 31,40 zł
44,99 zł
39,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,10 zł
25,00 zł
22,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 17,90 zł
38,00 zł
34,20 zł
Najniższa cena z 30 dni: 34,20 zł
50,00 zł
44,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,00 zł
78,99 zł
67,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 55,25 zł
39,90 zł
35,10 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,10 zł
97,00 zł
85,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 72,00 zł
79,00 zł
71,10 zł
Najniższa cena z 30 dni: 71,10 zł