• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-podstawy-biotechnologii_11155_150x190

PODSTAWY BIOTECHNOLOGII

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: 2013, dodruk 2016
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 468
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-01-17308-1
 
109,00 zł
98,10 zł 98,10 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Nowoczesne, kompleksowe opracowanie zagadnień biotechnologii - nauki XXI wieku!

Pierwszy od lat na rynku polskim kompleksowy podręcznik biotechnologii. Książka w unikalny sposób łączy zagadnienia biologii i bioprocesowania po to, aby udostępnić czytelnikowi pełny przegląd wiedzy biotechnologicznej. Wyjaśnia jej podstawowe zasady i pełny zakres przykładów ukazujących, w jaki sposób zasady te są stosowane - od początkowego substratu aż do końcowego produktu. Charakterystyczną cechą tego podręcznika jest omówienie społecznego odbioru biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego, co stawia tę naukę w szerszym kontekście.

Podręcznik składa się z dwóch części:


Część 1. Podstawowe pojęcia i reguły
Omówiono w niej: odbiór społeczny biotechnologii; biochemię i fizjologię wzrostu i metabolizmu; stechiometrię i kinetykę wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej; zarządzanie genomem Prokaryota; inżynierię genetyczną drożdży i grzybów strzępkowych; kinetykę procesów mikrobiologicznych; projektowanie i transfer masy w bioreaktorach; zasady pomiaru, monitoringu, modelowania i kontroli procesów biotechnologicznych oraz aspekty ekonomiczne produkcji.

Część 2. Zastosowania praktyczne
Obejmuje takie zagadnienia jak: wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesów biotechnologicznych; biotechnologia produkcji aminokwasów, kwasów organicznych, polisacharydów i olejów mikrobiologicznych, antybiotyków, enzymów i białek rekombinowanych oraz biotechnologia komórek roślinnych, kultur komórek ssaków i owadów; biotransformacja i zastosowania immunochemiczne.

Każdy z rozdziałów jest logicznie i trafnie podzielony na podrozdziały i zawiera ułatwiającą zrozumienie i przyswojenie treści dokumentację w postaci wykazu skrótów stosowanych w danym rozdziale, słowniczków terminów fachowych, licznych tabel, wykresów, schematów i fotografii, ramek z dodatkowymi informacjami. Po każdym rozdziale znajduje się spis literatury uzupełniającej.

Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów biotechnologii, biologii, bioinformatyki, licznych dziedzin nauk medycznych, rolniczych i pokrewnych wszystkich typów uczelni wyższych. Może być także doskonałym źródłem najnowszej, podstawowej wiedzy dla doktorantów, pracowników naukowych, osób interesujących się problemami współczesnej biotechnologii, jak również biotechnologów praktyków.

Spis treści

Część I. Podstawowe pojęcia i reguły


Rozdział 1. Odbiór społeczny biotechnologii

Rozdział 2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu

Rozdział 3. Stechiometria i kinetyka wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej

Rozdział 4. Zarządzanie genomem i jego analiza: Prokaryota 

Rozdział 5. Inżynieria genetyczna: drożdże i grzyby strzępkowe

Rozdział 6. Kinetyka procesów mikrobiologicznych 

Rozdział 7. Bioreaktory

Rozdział 8. Wymiana masy 

Rozdział 9. Procesy wydzielania i oczyszczania (ang. downstream processing) 

Rozdział 10. Pomiary, kontrola, modelowanie i sterowanie

Rozdział 11. Ekonomika procesu 

Część II. Zastosowania praktyczne

Rozdział 12. Wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesu

Rozdział 13. Przedsiębiorczość biotechnologii 

Rozdział 14. Aminokwasy 

Rozdział 15. Kwasy organiczne 

Rozdział 16. Polisacharydy i oleje mikrobiologiczne 

Rozdział 17. Zastosowanie w ochronie środowiska 

Rozdział 18. Produkcja antybiotyków metodą fermentacji

Rozdział 19. Strategie prowadzenia hodowli

Rozdział 20. Technologia enzymów

Rozdział 21. Wysokowartościowe białka rekombinowane

Rozdział 22. Hodowle komórek owadów i ssaków

Rozdział 23. Biotechnologia komórek roślinnych

Rozdział 24. Biotransformacje 

Rozdział 25. Zastosowania immunochemiczne 
 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

POLECAMY