
PODSTAWY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO
- Rok wydania: 2019
- Wydanie: I
- Ilość stron: 249
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-936527-7-8
69,00 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Podstawy leczenia żywieniowego
Autor: Mikołaj Spodaryk
Książka "Podstawy leczenia żywieniowego" posiada oficjalną rekomendację Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Michał Spodaryk - pediatra i filantrop, jest pracownikiem Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Jest twórcą i ordynatorem Oddziału Leczenia Żywieniowego w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie-Prokocimiu, zajmującym się żywieniem pozajelitowym dzieci w warunkach domowych.
Ze wstępu:
Książka pt. Podstawy leczenia żywieniowego jest pierwszą, od bardzo wielu lat, publikacją na temat żywienia klinicznego, która ukazuje się na polskim rynku. W dodatku jest jedną z, naprawdę niewielu publikacji na ten temat i to nawet biorąc pod uwagę publikacje zagraniczne.
Autor: prof. Mikołaj Spodaryk (pediatra) jest stuprocentowym autorytetem w dziedzinie żywienia klinicznego, zarówno z naukowego (liczne publikacje naukowe), jak i zawodowego (wieloletnia praktyka kliniczna z najciężej chorymi dziećmi i dorosłymi) punktu widzenia. Profesor Mikołaj Spodaryk jest ponadto wybitnym Nauczycielem, wychował wiele pokoleń Żywieniowców, którzy stosowali zdobytą wiedzę dla ratowania zdrowia i życia ludzi. Niżej podpisany jest jednym z nich.
Książka, będąca zarazem podręcznikiem, jest adresowana nie tylko do specjalistów, którzy już zajmują się leczeniem żywieniowym i pragną pogłębić swoją wiedzę, ale także do wszystkich ludzi, którzy chcieliby rozpocząć swoją przygodę z tą, jakże ciekawą, dziedziną medycyny. Podręcznik porusza zagadnienia z zakresu anatomii i fizjologii, prezentuje podstawowe pojęcia i definicje leczenia żywieniowego, omawia wskazania, przeciwwskazania, technikę i sposób prowadzenia żywienia drogą przewodu pokarmowego i drogą dożylną. Sporo czasu Autor poświęcił prezentacji rodzajów powikłań oraz sposobów zapobiegania im i ich leczenia. Podsumowując, w ręce Czytelników trafia nowa, bardzo wartościowa publikacja z obszaru leczenia żywieniowego, napisana przystępnym językiem przez niekwestionowanego Specjalistę. Jest to pozycja absolutnie warta przeczytania
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego,
Dojelitowego i Metabolizmu
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Prezes Towarzystwa
Spis treści
Podstawy leczenia żywieniowego
Autor: Mikołaj Spodaryk
1. Wstęp
2. Podstawy anatomii i fizjologii przewodu pokarmowego
3. Znaczenie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
4. Podstawy żywienia klinicznego
5. Żywienie drogą przewodu pokarmowego
6. Żywienie drogą naczyń krwionośnych
7. Powikłania żywienia pozajelitowego
8. Monitorowanie prowadzonego leczenia żywieniowego
9. Dodatek