• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Podstawy leczenia żywieniowego

PODSTAWY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

  • Rok wydania: 2019
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 249
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-936527-7-8
 
75,00 zł
69,00 zł 69,00 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Podstawy leczenia żywieniowego 

Autor: Mikołaj Spodaryk

Książka "Podstawy leczenia żywieniowego" posiada oficjalną rekomendację Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Michał Spodaryk - pediatra i filantrop, jest pracownikiem Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Jest twórcą i ordynatorem Oddziału Leczenia Żywieniowego w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie-Prokocimiu, zajmującym się żywieniem pozajelitowym dzieci w warunkach domowych.

Ze wstępu:

Książka pt. Podstawy leczenia żywieniowego jest pierwszą, od bardzo wielu lat, publikacją na temat żywienia klinicznego, która ukazuje się na polskim rynku. W dodatku jest jedną z, naprawdę niewielu publikacji na ten temat i to nawet biorąc pod uwagę publikacje zagraniczne.

Autor: prof. Mikołaj Spodaryk (pediatra) jest stuprocentowym autorytetem w dziedzinie żywienia klinicznego, zarówno z naukowego (liczne publikacje naukowe), jak i zawodowego (wieloletnia praktyka kliniczna z najciężej chorymi dziećmi i dorosłymi) punktu widzenia. Profesor Mikołaj Spodaryk jest ponadto wybitnym Nauczycielem, wychował wiele pokoleń Żywieniowców, którzy stosowali zdobytą wiedzę dla ratowania zdrowia i życia ludzi. Niżej podpisany jest jednym z nich.

Książka, będąca zarazem podręcznikiem, jest adresowana nie tylko do specjalistów, którzy już zajmują się leczeniem żywieniowym i pragną pogłębić swoją wiedzę, ale także do wszystkich ludzi, którzy chcieliby rozpocząć swoją przygodę z tą, jakże ciekawą, dziedziną medycyny. Podręcznik porusza zagadnienia z zakresu anatomii i fizjologii, prezentuje podstawowe pojęcia i definicje leczenia żywieniowego, omawia wskazania, przeciwwskazania, technikę i sposób prowadzenia żywienia drogą przewodu pokarmowego i drogą dożylną. Sporo czasu Autor poświęcił prezentacji rodzajów powikłań oraz sposobów zapobiegania im i ich leczenia. Podsumowując, w ręce Czytelników trafia nowa, bardzo wartościowa publikacja z obszaru leczenia żywieniowego, napisana przystępnym językiem przez niekwestionowanego Specjalistę. Jest to pozycja absolutnie warta przeczytania


Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego,
Dojelitowego i Metabolizmu
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Prezes Towarzystwa

Spis treści

Podstawy leczenia żywieniowego 

Autor: Mikołaj Spodaryk

1. Wstęp

2. Podstawy anatomii i fizjologii przewodu pokarmowego

3. Znaczenie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych

4. Podstawy żywienia klinicznego

5. Żywienie drogą przewodu pokarmowego

6. Żywienie drogą naczyń krwionośnych 

7. Powikłania żywienia pozajelitowego

8. Monitorowanie prowadzonego leczenia żywieniowego

9. Dodatek 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY