• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych

PRAKTYCZNY PORADNIK ŻYWIENIOWY W ODCHUDZANIU ORAZ PROFILAKTYCE I LECZENIU CUKRZYCY TYPU 2 ORAZ CHORÓB SERCOWO-NACZYNIOWYCH

  • Wydawca: Medyk
  • Rok wydania: 2016
  • Wydanie: III
  • Ilość stron: 406
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-64045-41-7
 
59,00 zł
53,00 zł 53,00 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

  • 165 przepisów
  • 14 jadłospisów

z uwzględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystawa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystawa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.

Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.

Książka skierowana jest do osób z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia.  Książka może być pomocna w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (<7% energii) i cholesterolu (200 mg/dzień).

Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.

 

W obenym wydaniu Czytelnik znajdzie dodatkowo, w stosunku do poprzedniego wydania:

  • informacje dotyczące strat wybranych witamin w czasie przygotowania różnych potraw.
  • tabele przedstawiająca zawartość wymienników węglowodanowych (WW) w 335 produktach (w 100g) oraz ilość gramów poszczególnych produktów odpowiadającą jednemu wymiennikowi węglowodanowemu, czyli tzw. tabelę wymienników węglowodanowych.
  • tabelę przedstawiająca łatwy sposób obliczania wymienników węglowodanowych (WW) w przykładowych 14 potrawach.
  • jadłospis na 14 dni o wartości energetycznej około 1500 kcal, które łatwo jest przekształcić w jadłospis o wyższej lub niższej wartości energetycznej, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie.

Tagi: cukrzyca odżywianie ,

Spis treści

  • Przedmowa do wydania III.
  • Recenzje.
  • Płatki, kanapki, pasty.
  • Zupy.
  • Drób.
  • Ryby.
  • Mięsa.
  • Produkty zbozowe oraz ziemniaki - wartość odżywcza.
  • Surówki i sałatki warzywne.
  • Surówki i sałatki z orzechami lub migdałami.
  • Surówki i sałatki z wazywani strączkowymi ( fasolą, soją, soczewicą, ciecierzycą ).
  • Surówki i sałatki z produktami białkowymi ( rybą, drobiem, mięsem, białym serem ).
  • Surówki i sałatki różne.
  • Surówki i sałatki z owocami.
  • Desery.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY