Opis
- 165 przepisów
- 14 jadłospisów
z uwzględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystawa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystawa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.
Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.
Książka skierowana jest do osób z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia. Książka może być pomocna w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (<7% energii) i cholesterolu (200 mg/dzień).
Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
W obenym wydaniu Czytelnik znajdzie dodatkowo, w stosunku do poprzedniego wydania:
- informacje dotyczące strat wybranych witamin w czasie przygotowania różnych potraw.
- tabele przedstawiająca zawartość wymienników węglowodanowych (WW) w 335 produktach (w 100g) oraz ilość gramów poszczególnych produktów odpowiadającą jednemu wymiennikowi węglowodanowemu, czyli tzw. tabelę wymienników węglowodanowych.
- tabelę przedstawiająca łatwy sposób obliczania wymienników węglowodanowych (WW) w przykładowych 14 potrawach.
- jadłospis na 14 dni o wartości energetycznej około 1500 kcal, które łatwo jest przekształcić w jadłospis o wyższej lub niższej wartości energetycznej, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie.
Tagi:
cukrzyca odżywianie ,