
PRZERWY W JEDZENIU NAUKOWO UDOWODNIONY SPOSÓB NA ZDROWIE I DŁUGOWIECZNOŚĆ
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 206
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65846-74-7
35,20 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Przerwy w jedzeniu. Naukowo udowodniony sposób na zdrowie i długowieczność
Autor: Claus Muss, Heike Bueß-Kovács
Zdrowe jedzenie jest dobre – przerwy w jedzeniu są jeszcze lepsze!
W wielu kulturach i religiach na całym świecie istnieją przykazania i rytuały na czasowe ograniczenia w jedzeniu. To, co na początku brzmi jak oczyszczenie duszy i ograniczenie nadmiernie rozpasanego stylu życia, zyskuje obecnie uzasadnienie dzięki odkryciom współczesnej medycyny. Liczne badania naukowe potwierdzają leczniczy efekt tymczasowych przerw w jedzeniu. Dzięki tej książce poznasz metody i zasady ich stosowania żeby uniknąć uczucia głodu i uzyskać efekt uzdrawiania.
Nasze ciało nie jest właściwie przystosowane do życia w stałym stanie sytości
Obecnie ten fenomen zdobywa popularność na całym świecie i robi furorę w Stanach Zjednoczonych pod nazwą Time Restricted Eating (TRE) – ograniczone czasowo jedzenie. W Japonii zdrowotny wpływ przerw w jedzeniu jest znany już od dawna. Tamtejszy lekarz za pomocą strategii opierającej się na spożywaniu tylko jednego posiłku, wieczorem, krótko przed pójściem spać, zredukował nadwagę i odmłodził swoją skórę, a także poprawił stan naczyń krwionośnych.
Z tej książki dowiesz się, że przerwy w jedzeniu:
• chronią naczynia przed miażdżycą, poprawiają pracę serca i obniżają ciśnienie krwi,
• stymulują metabolizm, pracę wątroby, woreczka żółciowego i nerek, aby poprawić funkcje detoksykacji i wydalania,
• regulują poziom cukru i lipidów we krwi oraz inne parametry metaboliczne, takie jak normalizacja kwasu moczowego,
• odbudowują florę bakteryjną w jelitach i regenerują błonę śluzową. Umożliwiają jelitom optymalnie wchłanianie witamin i minerałów. Wzmacniają system odpornościowy,
• poprawiają jakość snu, stymulują pracę mózgu. Zapobiegają demencji i chorobie Alzheimera,
• mają korzystny wpływ na nasze geny i jądra komórkowe. Zmniejsza się ryzyko degeneracji komórek i rozwoju raka. Chronią komórki przed przedwczesną śmiercią komórkową,
• zapewniają piękną sylwetkę. Komórki tłuszczowe są rozbijane, skóra jest odmłodzona, a ciało otrzymuje poczucie bezpieczeństwa z powodu swojej naturalnej sytości. Poprawia się fizyczne samopoczucie, mentalna i duchowa witalność.
Lista chorób, które można pokonać lub zapobiec dzięki poradom Autorów:
• nadwaga, podwyższone ciśnienie krwi, stres, podwyższony poziom lipidów we krwi i kwasu moczowego,
• choroby serca i naczyń krwionośnych,
• cukrzyca typu 2,
• reumatyzm i artroza,
• fibromialgia,
• chroniczne bóle pleców i głowy jak migrena,
• choroby żołądka i jelit,
• neurodermatoza i łuszczyca,
• alergie,
• dolegliwości związane z menopauzą,
• podwyższona podatność na infekcje,
• nastroje depresyjne i wyczerpanie.
Nawet w przypadku chorób nowotworowych krótkie okresy postu mogą poprawić działanie i znoszenie przez pacjenta chemioterapii.
Spis treści
Przerwy w jedzeniu. Naukowo udowodniony sposób na zdrowie i długowieczność
Autor: Claus Muss, Heike Bueß-Kovács
Wstęp
Słowo wstępne
Co jest celem tej książki
Rozdział 1 Na tropie źródła młodości
Trzy filary profilaktyki zdrowotnej
Być zdrowym, pozostać zdrowym – przewodnik profilaktyki
Rozdział 2 Przerwy w jedzeniu zamiast głodówki – łagodna droga
Zdrowe jedzenie jest dobre – przerwy w jedzeniu są jeszcze lepsze!
Alarm w jelitach – gdy białka i tłuszcze atakują jelita
Gdy produkty spożywc
Rozdział 3 Efekt jo-jo i jego przyczyny
Waga ciała w świetle historii ewolucji
Rozdział 4 Opanowanie łakomstwa – jedzenie bez utraty kontroli
Napady wilczego apetytu po unikaniu jedzenia – zaklęty krąg
Walka z chaosem w wadze ciała – czy przerwy w jedzeniu wywołują uczucie szczęścia?
Przerwy w jedzeniu – co dzieje się na poziomie biochemicznym
Wzmacniacze apetytu – czynniki wywołujące wilczy głód
Rozdział 5 Jedzenie w okienkach czasowych dla lepszego zdrowia i samopoczucia
Lepsze odtruwanie dzięki przerwom w jedzeniu
Pozytywne działanie przerw w jedzeniu na nasz organizm
Wysoka wydajność – korzyści i działania minimalistycznej diety
Rozdział 6 Z więcej na mniej: droga do zmiany
Zdrowe odżywianie – zakupy robią różnicę
Sprzątanie jelit za pomocą substancji balastowych
Woda – źródło życia
Sól, białe złoto
Fosforany – wątpliwie wszechstronne
Rozdział 7 Część praktyczna: tak udaje się robić przerwy w jedzeniu
W jakim rytmie pościć?
Wieczorami kuchnia pozostaje zimna – i pusta
Opowieści, które dodają odwagi
Rozdział 8 Od przerwy w jedzeniu do postu
Duchowe wymiary postu
Post – generalne porządki w organizmie
Różne kuracje oparte na poście
Przykład tygodnia postu
Ważne pytania na temat postu
Boska siła we wnętrzu duszy
Rozdział 9 Poszczenie z umysłem i duszą
Uzdrawiająca siła wyobrażeń – techniki mentalne
Spokój i wewnętrzna równowaga – techniki odprężające
Indeks
Adresy
Wykaz ilustracji