• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-31532_20575_150x190

PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ Z ŻYWIENIA CZŁOWIEKA. ZAKRES PODSTAWOWY

  • Wydawca: SGGW
  • Rok wydania: 2020
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 170
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788375839791
 
20,00 zł 20,00 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Autor: Ewa Sicińska, Dorota Czerwińska, Barbara Pietruszka

Nauka o żywieniu człowieka, określająca wpływ pożywnienia na organizm człowieka podczas całego jego życia, jest ważną decyzją dynamicznie rozwijającej się wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych. Jest to nauka interdyscyplinarna, wykorzystująca wiadomości i osiągnięcia m.in. z biologii, chemii, fizyki, fizjologii, medycyny, genetyki, ekonomii i wielu innych dziedzin. Jej istotą jest badanie współzależności między pożywieniem a organizmem człowieka na poziomie molekularnym, komórkowym, tkankowym całego organizmu oraz populacji. Obejmuje szeroki zakres wiadomości, m.in. o związku sposobu żywienia ze stanem zdrowia oraz o racjonalnym planowaniu posiłków, z uwzględnieniem norm żywienia i składu żywności, zwyczajów żywieniowych oraz uwarunkowań społeczno-kulturowych.

Książka jest podzielona na dwie odrębne części: obejmującą ćwiczenia podstawowe i zawierającą ćwiczenia uzupełniające.

Opracowanie przeznaczone jest przede wszystkim dla studentów Wydziału Żywienia Człowieka SGGW, ale może stanowić także pomoc dla prowadzących zajęcia dydatkyczne w innych ośrodkach akademickich kształcących specjalistów związanych z żywieniem człowieka i technologią żywności.

Tagi: dietetyka podręcznik ,

Spis treści

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Autor: Ewa Sicińska, Dorota Czerwińska, Barbara Pietruszka

Przedmowa

Ćwiczenie 1. Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności

Ćwiczenie 2. Charakterystyka norm żywieniowych

Ćwiczenie 3. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej

Ćwiczenie 4. Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu

Ćwiczenie 5. Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka

Ćwiczenie 6. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia

Ćwiczenie 7. Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu

Ćwiczenie 8. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

Ćwiczenie 9. Wartość energetyczna produktów spożywczych

Ćwiczenie 10. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie

Ćwiczenie 11. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych

Ćwiczenie 12. Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach

Ćwiczenie 13. Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczą białka

Ćwiczenie 14. Modele oceny biodostępności żelaza z posiłków i racji pokarmowych

Ćwiczenie 15. Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej

Ćwiczenie 16. Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY