
PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ Z ŻYWIENIA CZŁOWIEKA. ZAKRES PODSTAWOWY
- Wydawca: SGGW
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 170
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788375839791
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy
Autor: Ewa Sicińska, Dorota Czerwińska, Barbara Pietruszka
Nauka o żywieniu człowieka, określająca wpływ pożywnienia na organizm człowieka podczas całego jego życia, jest ważną decyzją dynamicznie rozwijającej się wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych. Jest to nauka interdyscyplinarna, wykorzystująca wiadomości i osiągnięcia m.in. z biologii, chemii, fizyki, fizjologii, medycyny, genetyki, ekonomii i wielu innych dziedzin. Jej istotą jest badanie współzależności między pożywieniem a organizmem człowieka na poziomie molekularnym, komórkowym, tkankowym całego organizmu oraz populacji. Obejmuje szeroki zakres wiadomości, m.in. o związku sposobu żywienia ze stanem zdrowia oraz o racjonalnym planowaniu posiłków, z uwzględnieniem norm żywienia i składu żywności, zwyczajów żywieniowych oraz uwarunkowań społeczno-kulturowych.
Książka jest podzielona na dwie odrębne części: obejmującą ćwiczenia podstawowe i zawierającą ćwiczenia uzupełniające.
Opracowanie przeznaczone jest przede wszystkim dla studentów Wydziału Żywienia Człowieka SGGW, ale może stanowić także pomoc dla prowadzących zajęcia dydatkyczne w innych ośrodkach akademickich kształcących specjalistów związanych z żywieniem człowieka i technologią żywności.
Tagi: dietetyka podręcznik ,
Spis treści
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy
Autor: Ewa Sicińska, Dorota Czerwińska, Barbara Pietruszka
Przedmowa
Ćwiczenie 1. Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności
Ćwiczenie 2. Charakterystyka norm żywieniowych
Ćwiczenie 3. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej
Ćwiczenie 4. Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu
Ćwiczenie 5. Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka
Ćwiczenie 6. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia
Ćwiczenie 7. Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu
Ćwiczenie 8. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu
Ćwiczenie 9. Wartość energetyczna produktów spożywczych
Ćwiczenie 10. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie
Ćwiczenie 11. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych
Ćwiczenie 12. Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach
Ćwiczenie 13. Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczą białka
Ćwiczenie 14. Modele oceny biodostępności żelaza z posiłków i racji pokarmowych
Ćwiczenie 15. Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej
Ćwiczenie 16. Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru