
PRZEWODNIK PO BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI
- Wydawca: Medyk
- Rok wydania: 2012
- Wydanie: 1
- Ilość stron: 200
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-89745-69-9
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Przedstawiamy Państwu zarys zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności. Zamieszczone tu informacje nie wyczerpują tematu, lecz mogą być inspiracją do głębszych poszukiwań optymalnych rozwiązań, drążenia trudnych problemów. Z taką nadzieją oddajemy książkę w ręce czytelników, których żywo interesuje „gorący” i aktualny temat w naukach żywieniowych, jakim jest rozwój bezpieczeństwa żywności. Naszym celem było bezstronne przedstawienie faktów i zdarzeń. Dla niektórych kontrowersyjnych tematów, jak np. kwestia bezpieczeństwa żywności transgenicznej (GMO), uznaliśmy, że słuszne będzie przedstawienie własnych, subiektywnych poglądów. Staraliśmy się – tam, gdzie było to możliwe – aby sama wymowa liczb skłoniła Czytelnika do wyciągnięcia wniosków. Książka posłuży jako drogowskaz dla młodych Czytelników, studentów, osób specjalizujących się w naukach żywieniowych.
Spis treści
1. Wprowadzenie - bezpieczeństwo żywności dzisiaj
2. "Od pola do stołu": obszary ryzyka w łańcuchu rolno-żywnościowym
3. Wielkie katastrofy ekologiczne, zatruta żywność, skandale
* Skażenia chemiczne
* Skażenia fizyczne żywności
* Epidemiologia zbiorowych zatruć pokarmowych żywnością skażoną mikrobiologicznie
* Kryzysy i skandale żywnościowe
* Fałszowanie żywności
4. Ksenobiotyki, toksyczne metabolity, szkodliwe produkty obróbki termicznej żywności, biotoksyny
5. Narzędzia toksykologicznej oceny żywności
Opinie
- Algorytmy badań biomedycznych z udziałem człowieka
- Ograniczona płodność męska Fizjologia, zagrożenia, leczenie niepłodności
- Wyzwania Ekstremalne Granice wytrzymałości człowieka
- Hipercholesterolemia rodzinna i inne genetycznie uwarunkowane dyslipidemie.
- Gender w świetle faktów medycznych
- KORONAWIRUS - COVID-19, MERS, SARS - epidemiologia, leczenie, profilaktyka