Opis
Pierwsze śniadanie wpływa na regulację procesów metabolicznych. Zaburzenie tych procesów może prowadzić do zespołu metabolicznego (podwyższenie ciśnienia tętniczego, cholesterolu, a także insulinooporność), a co za tym idzie do ryzyka pojawienia się różnych chorób, takich jak choroby układu krążenia, choroby nowotworowe, cukrzyca oraz przewlekłe stany zapalne
Śniadania i brunche u Specianich Zalecenia żywieniowe w nietolerancjach pokarmowych to książka zawierająca zbiór przepisów, z których każdy można modyfikować w zależności od indywidualnych potrzeb i problemów zdrowotnych (alergie, stany zapalne i nietolerancje). Przepisy zostały opracowane z uwzględnieniem składników najwyższej jakości. Czytelnik odnajdzie tu wersje menu dla osób jadających produkty pochodzenia zwierzęcego, wersje wegetariańskie i wegańskie. Są też jadłospisy bezglutenowe i aktywujące metabolizm dzięki zastosowaniu techniki short fasting (bardzo krótkich okresów ograniczających liczbę przyjmowanych kalorii), jadłospisy dostosowane do pór roku, bezcukrowe oraz na specjalne okazje.
Spis treści
1. Wprowadzenie
2. Gotowi? Start...
3. Organizacja
4. Przepisy na podstawowe produkty
5. Menu
- Menu z różnych stron świata
- Menu 4 pory roku
- Menu wegańskie
- Menu bezglutenowe
- Menu niskokaloryczne
- Menu bezcukrowe
- Menu na specjalne okazje
6. Jak sobie radzić w wyjątkowych sytuacjach