• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-31037_20035_150x190

WARTOŚCI REFERENCYJNE PODSTAWOWYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH W WETERYNARII

  • Wydawca: SGGW
  • Rok wydania: 2015
  • Wydanie: VI
  • Ilość stron: 148
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7583-628-8
 
28,00 zł 28,00 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii

Autor: Anna Winnicka

W kolejnym wydaniu "Wartości referencyjnych podstawowych badań labolatoryjnych w weterynarii" znalazły się dane dotyczące nowych badań coraz częściej wykonywanych w weterynaryjnych laboratoriach analitycznych, np. dehydrogenazy glutaminianowej i witaminy B12. Jednoczeście stałego uzupełniania wymagają opisy części dotychczas wykonywanych badań, a także ciekawe obrazy mikroskopowe, które- jak w poprzednim wydaniu- przygotowałam we współpracy z dr Andrzejem Degórskim. Przekazuję do rąk lekarzy i studentów weterynarii najnowsze, wzbogacone wydanie z nadzieją, że będzie pomocne w codziennej pracy i nauce.

 

Spis treści

Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii

Autor: Anna Winnicka

Przedmowa
I. WSTĘP
1. Cel badań laboratoryjnych i zlecenie ich wykonania
2. Profile badań laboratoryjnych
3. Rodzaje materiału biologicznego
4. Zasady prawidłowego pobierania materiału
5. Wiarygodność wyniku
6. Formułowanie wyników badań
7. Wartości referencyjne
 
II. BADANIE HEMATOLOGICZNE
1. Krwinki czerwone (erytrocyty, E, Ery, RBC – red blood cells)
2. Hemoglobina (Hb, HGB)
3. Hematokryt (Ht, Hct, volfr, PCV – packed cell volume)
4. Białko całkowite
5. Wskaźniki czerwonokrwinkowe
a. Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV – mean corpuscular volume)
b. Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH – mean corpuscular hemoglobin)
c. Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (MCHC – mean corpuscular hemoglobin concentration)
6. Opad krwinek (odczyn opadania krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, OB, ESR – erythrocyte sedimentation rate)
7. Jakościowa ocena krwinek czerwonych w obrazie mikroskopowym
8. Krwinki białe (leukocyty, L, Leu, WBC – white blood cells)
9. Leukogram
10. Krwinki płytkowe (płytki krwi, trombocyty, PLT – platelets)
11. Koagulogram
 
III. BADANIE BIOCHEMICZNE KRWI
1. Aminotransferaza (transaminaza) alaninowa (ALT, ALAT, GPT)
2. Aminotransferaza (transaminaza) asparaginianowa (AST, AspAT, GOT)
3. Amoniak
4. Amylaza (AMY)
5. Białko całkowite
6. Bilirubina
7. Chlorki (Cl–)
8. Cholesterol
9. Dehydrogenaza glutaminianowa (GLDH, GDH)
10. Dehydrogenaza mleczanowa (LD, LDH)
11. Dwutlenek węgla (CO2)
12. Fosfataza kwaśna (ACP)
13. Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, Falk, FAL, AP)
14. Fosfor (P++)
15. Frakcje białkowe
16. Fruktozoamina
17. Glukoza
18. γ-Glutamylotransferaza (γ-GT, GGT)
19. Hemoglobina glikowana
20. Hormony
21. Kinaza kreatynowa (CK)
22. Kreatynina
23. Kwas mlekowy
24. Kwas moczowy
25. Kwasy żółciowe
26. Lipaza
27. Magnez (Mg++)
28. Mikroelementy
29. Mocznik
30. Odczyn (pH)
31. Potas (K+)
32. Sód (Na+)
33. Triacyloglicerole (triglicerydy)
34. Wapń (Ca++)
35. Witaminy
36. Wodorowęglany (HCO3–)
37. Żelazo (Fe++) i całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC – total iron binding capacity)
 
IV. BADANIE OGÓLNE MOCZU
1. Dobowa ilość
2. Barwa
3. Przejrzystość
4. Gęstość względna
5. Odczyn
6. Białko
7. Hemoglobina
8. Bilirubina
9. Urobilinogen
10. Glukoza
11. Związki ketonowe
12. Leukocyty
13. Amylaza
14. Azotyny
15. Indykan
16. Hydroksyprolina
17. Kreatynina
18. Kwas moczowy
19. Mioglobina
20. Mocznik
21. Chlorki
22. Sód
23. Osad moczu
a. Uorganizowane (upostaciowane) składniki osadu
b. Nieuorganizowane (nieupostaciowane) składniki osadu – kryształy
 
V. BADANIE PŁYNU ŻWACZOWEGO
1. Barwa i woń
2. Konsystencja
3. Sedymentacja i flotacja
4. Odczyn
5. Zdolność fermentacyjna
6. Ocena żywotności wymoczków
7. Liczba wymoczków
8. Inne badania wykonywane w płynnej treści żwacza
 
VI. BADANIE PŁYNU MÓZGOWO-RDZENIOWEGO
1. Barwa i przejrzystość
2. Gęstość względna
3. Pleocytoza
4. Skład chemiczny
5. Odczyn Nonne-Apelta i odczyn Pandy’ego
 
VII. RÓŻNICOWANIE PŁYNÓW Z JAM CIAŁA
VIII. BADANIE KAŁU

1. Dobowa masa
2. Barwa
3. Inne składniki
4. Badanie chemiczne
 
IX. TABELE
Preparaty zapobiegające krzepnięciu krwi (antykoagulanty) - Tabela I
Wartości referencyjne wskaźników hematologicznych - Tabele II–XV
Wartości referencyjne wskaźników biochemicznych - Tabele XVI–XXVI
Aktywność enzymów w tkankach różnych gatunków zwierząt - Tabela XXVII
 
Literatura 
Mikrofotografie krwinek psa, kota i konia - Anna Winnicka, Andrzej Degórski
 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY