
ZDROWE JELITA ZDROWE ŻYCIE POZNAJ I WYELIMINUJ UKRYTĄ PRZYCZYNĘ WIELU CHORÓB
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: II
- Ilość stron: 272
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-64278-94-5
31,50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Zdrowe jelita, zdrowe życie. Poznaj i wyeliminuj ukrytą przyczynę wielu chorób
Autor: Joachim Bernd Vollmer
Od jelit do zdrowia
Jelita nazywane są drugim mózgiem. To od ich prawidłowej pracy zależy nasze samopoczucie. Często nie mamy świadomości, że takie choroby jak rak, nadciśnienie, reumatyzm, migrena, cukrzyca czy alergie mają w nich swoje źródło, a co za tym idzie, jedynie holistyczne podejście do zdrowia gwarantuje skuteczne pozbycie się powyższych dolegliwości.
Co szkodzi, a co leczy nasze ciało
W tej książce doświadczony lekarz opisuje metody, dzięki którym zdołasz przywrócić prawidłową pracę jelit i uregulować procesy trawienne. Analizuje dawne i współczesne techniki, takie jak głodówki, lewatywy czy suplementacja. Zdradza również zasady działania wielu diet oraz ich dobre i złe strony. Stosując jego rady samodzielnie dobierzesz najbardziej wartościowe produkty dla siebie. Autor opisuje powszechnie stosowane dodatki do żywności oraz ich wpływ na nasz organizm i uzasadnia, dlaczego tak ważny jest świadomy wybór tego, co jemy.
Piękno pochodzi z wnętrza
W dbaniu o jelita pomogą Ci skuteczne sposoby na pozbycie się zaparć i infekcji grzybiczych. Odciążysz układ odpornościowy, wzmocnisz mięśnie i stawy. Poprawisz wzrok, a Twoja skóra stanie się czysta, promienna i młodsza. Znacznie zredukuje się potliwość i zniknie związany z nią zapach. Zmniejszą się lub całkowicie ustąpią bóle stawów. Poprawi się praca mózgu, a stany depresyjne ulegną osłabieniu albo w ogóle przestaną się pojawiać. Wzrośnie tempo procesów metabolicznych, wskutek czego zgubisz zbędne kilogramy oraz odzyskasz motywację i energię do działania.
Spis treści
Zdrowe jelita, zdrowe życie. Poznaj i wyeliminuj ukrytą przyczynę wielu chorób
Autor: Joachim Bernd Vollmer
Przedmowa do wydania polskiego
Wprowadzenie
Zdrowie, zadanie na całe życie
Współczesne epidemie to epidemie chorób przewlekłych
Przystanki w podróży
Od przeżuwania do produktu przemiany materii
Społeczeństwo dobrobytu a trawienie
Zaparcia
Grzyby
Ilość nie równa się jakości
Nadwaga i jej skutki
Na drodze do uregulowania procesów trawiennych
Maskowanie i oszukiwanie: Nasza żywność kłamie
Glutaminian sodu a syndrom chińskiej restauracji
Chemiczna kuchnia
Inwazja inżynierii genetycznej
Co jest silniejsze niż śmierć
Tylko dawka czyni truciznę
Żywność jako lek, lek jako żywność (I)
Żywność na receptę?
Saga o błonniku
Mięso czy rośliny?
Mleko matki vs. mleko krowie
Różne brzuchy, różne gazy
Co jemy najchętniej
Dieta rozdzielna Haya
Co kolejne pokolenia lubiły, a do czego miały awersję
Jelita a psyche
Dieta ABC
Relacja między matką a dzieckiem
Dusza i praca
Szczęście to produkt punktu widzenia
Człowiek nie jest maszyną
Dalsze uwarunkowania psychiczne
Jelita a szczęście i uroda
Jelita a skóra oraz zapach ciała
Jelita – nasz drugi mózg
Flora jelitowa
Problem z probiotykami
Najważniejsza szczepionka doustna
Systematyka bakterii jelitowych
Wyrostek robaczkowy: backup naszej flory jelitowej
Całkiem normalne szaleństwo
Suplementy diety
Golonka vs. musli
Post
Urlop dla narządów?
Najlepszy moment
Post vs. diety
Czy post jest dobrym rozwiązaniem?
Hydrokolonoterapia oraz rewitalizacja jelit
Coś więcej niż lewatywa
Cel oraz sposób działania
Próba orientacji, czym jest zdrowa żywność
Żywność kwaso- i zasadotwórcza
Nasz bilans kwasowo-zasadowy
Pełnowartościowe pożywienie
Dieta odbudowująca
Dieta przejściowa
Odpowiednie napoje
Kuracja odchudzająca
Żywność jako lek, lek jako żywność (II)
Jabłka
Miód
Czosnek
Cebula
Ryż
Ziemniaki
Warzywa
Warzywa strączkowe
Owoce ziarnka i pestki
Owoce jagodowe
Owoce cytrusowe
Orzechy
Roślinne źródła witamin oraz substancji mineralnych
Artykuły spożywcze, mające dobroczynny wpływ na żołądek oraz jelita
Dobroczynny wpływ pożywienia na pewne choroby
Zakończenie