• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie chorych z nowotworami

ŻYWIENIE CHORYCH Z NOWOTWORAMI

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2012, dodruk 2016
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 120
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4435-5
 
59,00 zł
49,90 zł 49,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Książka Żywienie chorych z nowotworami należy do serii: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Mirosław Jarosz (autor wielu książek dotyczących zdrowego żywienia) oraz Iwona Sajór - autorzy publikacji Żywienie chorych z nowotworamiprzedstawiają tu praktyczne wskazówki dotyczące żywienia osób z chorobą nowotworową przeznaczone dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi.  Na uwagę zasługuje fakt, że w bardzo szczegółowy sposób przedstawiają tu zalecenia żywieniowe, m.in. przy

  • utracie/przyroście masy ciała,
  • zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu,
  • suchości w jamie ustnej,
  • utracie apetytu,
  • stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku,
  • wymiotach,
  • biegunkach,
  • zaparciach 
  • niedokrwistości.

Autorzy przedstawili tu także zalecenia dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
Książka Żywienie chorych z nowotworami zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. 

Tagi: dieta w chorobie nowotworowej ,

Spis treści

1. Najczęstsze nowotwory złośliwe w populacji
2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych
Energia
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w pożywieniu
3. Zespół wyniszczenia nowotworowego (kacheksja)
Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych
· Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata masy ciała związane z obecnością nowotworu
· Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie
· Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego
· Pogorszenie stanu psychicznego
· Choroby współistniejące
Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego
Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii, radioterapii i leczenia operacyjnego
Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego
4. Dietoterapia jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe
Ogólne zalecenia żywieniowe
Szczegółowe zasady dietetyczne
Zmiany masy ciała
Utrata apetytu, anoreksja
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
Suchość w jamie ustnej (kserostomia)
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku
Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku
Nudności i wymioty
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
Biegunki
Zaparcia
Osłabienie
Obrzęk limfatyczny
Niedokrwistość
Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim
5. Zalecenia żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej
6. Znaczenie aktywności fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu
7. Diety alternatywne a nowotwory
Piśmiennictwo 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY