
ŻYWIENIE CHORYCH Z NOWOTWORAMI
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2012, dodruk 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 120
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4435-5
49,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
Opis
Książka Żywienie chorych z nowotworami należy do serii: Instytut Żywności i Żywienia zaleca.
Mirosław Jarosz (autor wielu książek dotyczących zdrowego żywienia) oraz Iwona Sajór - autorzy publikacji Żywienie chorych z nowotworami, przedstawiają tu praktyczne wskazówki dotyczące żywienia osób z chorobą nowotworową przeznaczone dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. Na uwagę zasługuje fakt, że w bardzo szczegółowy sposób przedstawiają tu zalecenia żywieniowe, m.in. przy
- utracie/przyroście masy ciała,
- zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu,
- suchości w jamie ustnej,
- utracie apetytu,
- stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku,
- wymiotach,
- biegunkach,
- zaparciach
- niedokrwistości.
Autorzy przedstawili tu także zalecenia dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
Książka Żywienie chorych z nowotworami zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Tagi: dieta w chorobie nowotworowej ,
Spis treści
1. Najczęstsze nowotwory złośliwe w populacji
2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych
Energia
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w pożywieniu
3. Zespół wyniszczenia nowotworowego (kacheksja)
Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych
· Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata masy ciała związane z obecnością nowotworu
· Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie
· Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego
· Pogorszenie stanu psychicznego
· Choroby współistniejące
Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego
Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii, radioterapii i leczenia operacyjnego
Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego
4. Dietoterapia jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe
Ogólne zalecenia żywieniowe
Szczegółowe zasady dietetyczne
Zmiany masy ciała
Utrata apetytu, anoreksja
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
Suchość w jamie ustnej (kserostomia)
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku
Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku
Nudności i wymioty
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
Biegunki
Zaparcia
Osłabienie
Obrzęk limfatyczny
Niedokrwistość
Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim
5. Zalecenia żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej
6. Znaczenie aktywności fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu
7. Diety alternatywne a nowotwory
Piśmiennictwo
Opinie
- Choroba stłuszczeniowa wątroby
- Choroby trzustki Porady lekarzy i dietetyków
- Choroby żołądka i dwunastnicy Porady lekarzy i dietetyków.
- Gazy jelitowe. Porady dla lekarzy i dietetyków.
- Kamica żółciowa. Porady lekarzy i dietetyków.
- Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
- Suplementy diety a zdrowie
- Zespół jelita nadwrażliwego Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie chorych ze stomią
- Żywienie osób w wieku starszym Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie w niedoczynności tarczycy
- Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka.
- Nadciśnienie tętnicze
- Zaparcia
- Osteoporoza
- Nowotwory złośliwe: Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?
- Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
- Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego
- Celiakia