• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie chorych ze stomią

ŻYWIENIE CHORYCH ZE STOMIĄ

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: Warszawa 2007, dodruk 2014
  • Wydanie: 1
  • Ilość stron: 108
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-3517-9
 
39,00 zł
33,90 zł 33,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha.
W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.
Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.
Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.

Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.

Tagi: Mirosław Jarosz ,

Spis treści

Wstęp

Układ pokarmowy

Podstawowe informacje o stomii

Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania

Wydalanie treści jelitowej

Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów

Prawidłowa masa ciała i jej kontrola

Przykładowe jadłospisy

Wybrane pozycje piśmiennictwa

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY