• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie człowieka Tom 1, 2, 3 KOMPLET

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA TOM 1, 2, 3 KOMPLET

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: 2012, dodruk 2017
  • Wydanie: II/III
  • Oprawa: miękka
 
207,00 zł
175,90 zł 175,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

W komplecie taniej!

Komplet popularnych podręczników Jana Gawęckiego.

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi:
- zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju
- właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać
- nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w tomie 3 - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom drugi poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Tagi: dietetyka podręcznik ,

Spis treści

TOM I

I. Wstęp

1. Człowiek i jego pokarm

2. Historia nauki o żywieniu

3. Cele i zadania nauki o żywieniu

4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe

II. Elementy fizjologii żywienia

5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu

6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne

7. Trawienie i wchłanianie

8. Katabolizm i anabolizm

III. Energia i składniki odżywcze

9. Energia

10. Węglowodany

11. Tłuszcze

12. Białka

13. Składniki mineralne

14. Witaminy

IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo

15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych

16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności

17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności

18. Wzbogacanie żywności

19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu

20. Dodatki do żywności

21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze

V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności

22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka

23. Normy żywieniowe

24. Planowanie żywienia

25. Ocena wyżywienia

26. Ocena stanu odżywienia

TOM II

  1. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia
  2. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób
  3. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe
  4. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego

TOM III

1. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa

2. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa

3. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty

4. Bezpieczeństwo żywności i żywienia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

119,00 zł
99,90 zł
75,00 zł
69,00 zł
59,00 zł
49,90 zł
259,00 zł
207,90 zł
169,00 zł
138,90 zł

POLECAMY