• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie człowieka Tom 1, 2, 3 KOMPLET

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA TOM 1, 2, 3 KOMPLET

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: 2012, dodruk 2017
  • Wydanie: II/III
  • Oprawa: miękka
 
207,00 zł
175,90 zł 175,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

W komplecie taniej!

Komplet popularnych podręczników Jana Gawęckiego.

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi:
- zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju
- właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać
- nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w tomie 3 - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom drugi poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Tagi: dietetyka podręcznik ,

Spis treści

TOM I

I. Wstęp

1. Człowiek i jego pokarm

2. Historia nauki o żywieniu

3. Cele i zadania nauki o żywieniu

4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe

II. Elementy fizjologii żywienia

5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu

6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne

7. Trawienie i wchłanianie

8. Katabolizm i anabolizm

III. Energia i składniki odżywcze

9. Energia

10. Węglowodany

11. Tłuszcze

12. Białka

13. Składniki mineralne

14. Witaminy

IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo

15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych

16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności

17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności

18. Wzbogacanie żywności

19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu

20. Dodatki do żywności

21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze

V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności

22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka

23. Normy żywieniowe

24. Planowanie żywienia

25. Ocena wyżywienia

26. Ocena stanu odżywienia

TOM II

  1. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia
  2. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób
  3. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe
  4. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego

TOM III

1. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa

2. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa

3. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty

4. Bezpieczeństwo żywności i żywienia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY