
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO TOM 2
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2012, dodruk 2017
- Wydanie: II
- Ilość stron: 472
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-01-16492-8
59,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
Opis
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
* racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
* rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Tagi: Jan Gawęcki , dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki ,
Spis treści
1. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia
2. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób
3. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe
4. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
Opinie
- Test do sprawdzania i oceny wiedzy żywieniowej "GAROTA"
- Energia w żywności i żywieniu
- Woda w żywieniu i jej źródła
- Energia w żywności i żywieniu
- Żywienie u progu i u schyłku życia
- Zmysły a jakość żywności i żywienia
- Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka
- Bezpieczeństwo żywności i żywienia
- Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3
- Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu tom 1
- Żywienie człowieka Tom 1, 2, 3 KOMPLET
- Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu
- Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu Tom 1 wyd 4
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 wyd 3