ŻYWIENIE DOJELITOWE I POZAJELITOWE
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2023
- Wydanie: I
- Ilość stron: 300
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301231279
113,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 129,00 zł
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
Autor: Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego.
W książce poruszono najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i ambulatoryjnej. Przedstawiono również zagadnienia związane z kwestią finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych.
Wiedza teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów, reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia żywieniowego.
Publikację dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa, medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem żywieniowym.
Recenzenci:
dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka
prof. dr hab. n. med. Agnieszka Szlagatys- Sidorkiewicz
Patronat merytoryczny:
Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
Autor: Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska
1. ROLA PIELĘGNIARKI W DOJELITOWYM I POZAJELITOWYM LECZENIU ŻYWIENIOWYM
2. PODSTAWOWE ZAGADNIENIA ZWIĄZANE Z ŻYWIENIEM
2.1. Definicje i pojęcia
2.2. Niedożywienie
2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
2.4. Ocena stanu odżywienia
3. DOJELITOWE LECZENIE ŻYWIENIOWE
3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego
3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego
3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego
3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych
3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego
3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego
3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego
3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego
4. POZAJELITOWE LECZENIE ŻYWIENIOWE
4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego
4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego
4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym - zagadnienia praktyczne
4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych
4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego
4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego
5. SPECYFIKA LECZENIA ŻYWIENIOWEGO U DZIECI
5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci
5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci
5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym
5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci
5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci
6. FINANSOWANIE, DOKUMENTOWANIE I ROZLICZANIE ŻYWIENIA DOJELITOWEGO I POZAJELITOWEGO W LECZNICTWIE STACJONARNYM I AMBULATORYJNYM
6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym
6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym
6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAilT)
6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej
7. LECZENIE ŻYWIENIOWE W WARUNKACH DOMOWYCH
7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego
7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym
7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym
7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym
8. WYBRANE PROCEDURY PIELĘGNACYJNE
8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym
8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym
8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej