
ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU. ZESTAW: KSIĄŻKA + CD-ROM.
- Wydawca: ODDK
- Rok wydania: Gdańsk 2007
- Wydanie: I
- Ilość stron: 78 + CD
- Oprawa: miękka
- ISBN: 83-74264-12-9
166,00 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Zagadnienie żywienia dzieci w przedszkolu wreszcie doczekało się odpowiedniego opracowania w postaci książki Żywienie dzieci w przedszkolu Jackiewicz, która sprzedawana jest w zestawie.
W zestawie:
*książka - Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia.
*CD - Żywienie dzieci w przedszkolu. Program komputerowy do układania jadłospisów z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej.
Człowiek, chcąc zachować pełnię zdrowia, musi się racjonalnie odżywiać, musi umieć też zestawić w posiłku poszczególne produkty w taki sposób, aby jego organizm na każdym etapie życia został zasilony odpowiednimi składnikami odżywczymi. Badania prowadzone na przestrzeni lat wskazują, że racjonalne żywienie od najwcześniejszych chwil życia człowieka, kontynuowane w późniejszym okresie, przyczynia się do prawidłowego przebiegu rozwoju osobniczego, gwarantując lepszą wydolność ustrojową, fizyczną i umysłową. Realizatorzy żywienia w przedszkolach powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje i wiedzę na temat racjonalnego żywienia zbiorowego, a także posiadać umiejętności w zakresie układania jadłospisów z uwzględnieniem zalecanych modelowych racji pokarmowych, co znajduje potwierdzenie w książce Żywienie dzieci w przedszkolu Jackiewicz.
W poradniku Żywienie dzieci w przedszkolu Jackiewicz m.in.:
-
rola poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być dostarczane organizmowi z pożywieniem, przemiany, jakim ulegają w organizmie człowieka, oraz sposób, w jaki są one wykorzystywane,
-
ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat), czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu,
-
praktyczne wskazówki, jak ułożyć jadłospis dla dzieci zdrowych żywionych w przedszkolu, w tym produkty zamienne,
-
zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym,
-
przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej,
-
przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat) z praktycznymi uwagami.
Łatwy, intuicyjny w obsłudze program komputerowy dołączony do książki Żywienie dzieci w przedszkolu Jackiewicz służy do układania jadłospisów w przedszkolach, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej, przygotowany pod kierunkiem specjalisty do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Gdańsku – Pani Barbary Jackiewicz.
Pomoc w prawidłowym ustalaniu norm żywnościowych dla dzieci opracowana w publikacji Żywienie dzieci w przedszkolu Jackiewicz:
-
zawiera bazę składników, przykładowych dań oraz jadłospisów,
-
umożliwia dodanie nowych produktów i dań,
-
ułatwia przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów – informuje, gdy ułożony jadłospis nie spełnia wymaganych norm zawartości podstawowych składników (np. białek, węglowodanów, tłuszczów itp.),
-
umożliwia wydruk gotowych jadłospisów, szczegółowego raportu z informacją o wartościach odżywczych i energetycznych danych potraw, a także listy zakupów.
Wymagania: CD-ROM, Windows 9x / NT / Me / 2000 / XP
Barbara Jackiewicz – specjalista Państwowej Inspekcji Sanitarnej do spraw nadzoru nad żywnością.
Książka Żywienie dzieci w przedszkolu Jackiewicz to pozycja obowiązkowa, dla każdego, kto prowadzi praktykę przedszkolną.