
ŻYWIENIE DZIECI W ZDROWIU I CHOROBIE
- Wydawca: Help-Med
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: II
- Ilość stron: 302
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-933064-9-7
56,70 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Zagadnienia zawarte w książce zostały usystematyzowane w 42 rozdziałach podzielonych na III działy:
I. Ogólne zasady żywienia,
II. Żywienie dzieci zdrowych
III. Leczenie żywieniowe dzieci chorych.
Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻiŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii.
Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane w 117 tabelach i zobrazowane rycinami. Publikacja została poszerzona o wiele nowych rozdziałów.
Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu różnych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu I, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie czy też otyłość).
Wiedza zawarta w publikacji oparta jest na wieloletnim doświadczeniu autorów w pracy z dziećmi oraz na aktualnych polskich i zagranicznych osiągnięciach naukowych.
Książka o charakterze kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży, adresowana jest do lekarzy, pielęgniarek i dietetyków.
Spis treści
I. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA
Podstawowe składniki żywności
Podaż, trawienie i wchłanianie pokarmu
Zapotrzebowanie energetyczne
Żywienie enteralne i parenteralne
Mleko - optymalny produkt spożywczy
Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka
Substancje dodatkowe w żywności - czy dzieci jako konsumenci są bezpieczne?
Psychologiczne aspekty żywienia
II. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH
Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy
Opracowanie diet i jadłospisów
Karmienie naturalne niemowląt
Karmienie sztuczne niemowląt
Żywienie noworodka przedwcześnie urodzonego po wypisie
Diety eliminacyjne
Probiotyki i prebiotyki w żywieniu niemowląt i dzieci
Żywienie dzieci we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym
Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży
Żywienie a zwiększona aktywnoć fizyczna
Żywienie we wczesnym dzieciństwie a choroby dietozależne
Błędy i nieprawidłowe nawyki żywieniowe
Upośledzone łaknienie
Zasady zbiorowego żywienia. Żywienie w szkole
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE DZIECI CHORYCH
Biegunka ostra
Biegunka przewlekła
Celiakia
Wybrane choroby układu pokarmowego
Zaparcia
Alergia pokarmowa a żywienie
Choroby wątroby
Niedożywienie
Anoreksja, bulimia
Nadwaga i otyłość
Cukrzyca typu 1
Pediatria metaboliczna
Choroby układu oddechowego
Mukowiscydoza
Choroby układu krążenia
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Choroby układu moczowego
Choroby nowotworowe
Stany gorączkowe
Choroby ośrodkowego układu nerwowego