• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-28075_17092_150x190

ŻYWIENIE I LECZENIE ŻYWIENIOWE DZIECI I MŁODZIEŻY

  • Wydawca: Medycyna Praktyczna
  • Rok wydania: 2017, dodruk 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 493
  • Oprawa: twarda
  • ISBN: 978-83-7430-514-3
 
120,00 zł
107,90 zł 107,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

"Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży" pod redakcją Hanny Szajewskiej i Andrei Horvath.

Podręcznik zawiera podsumowanie aktualnych, wiarygodnych danych naukowych dotyczących żywienia dzieci zdrowych i chorych. Jest adresowany nie tylko do lekarzy zajmujących się żywieniem i leczeniem żywieniowym dzieci i młodzieży, ale także do wszystkich innych - bez względu na specjalizację - opiekujących się w praktyce pacjentami w wieku rozwojowym, a także do dietetyków klinicznych. Liczymy szczególnie na odbiorców, którzy mają świadomość szybko zmniejszającej się wiedzy i konieczności jej ciągłej aktualizacji.

prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, dr hab n. med. Andrea Horvath

Spis treści

"Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży" pod redakcją Hanny Szajewskiej i Andrei Horvath:

A Ocena stanu odżywienia i żywienie w stanie zdrowia

1. Programowanie metaboliczne.

1.1. Wstęp

1.2. Hipoteza programowania metabolicznego

1.3. Wybrane wczesne interwencje żywieniowe a ryzyko chorób cywilizacyjnych 

1.4. Programowanie mikrobiotyczne

1.5. Podsumowani 

2. Ocena stanu odżywienia

2.1. Wstęp

2.2. Metoda antropometryczna

2.3. Badanie podmiotowe, przedmiotowe i ocena dietetyczna 

2.4. Ocena laboratoryjna

3. Ocena diety

3.1. Wskazania

3.2. Wybór metody

3.3. Wybrane metody oceny

3.4. Zalecenia praktyczne

4. Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne 

4.1. Wstęp

4.2. Zapotrzebowanie na energię

4.3. Białka

4.4. Tłuszcze

4.5. Węglowodany

5. Karmienie piersią

5.1. Wstęp

5.2. Charakterystyka

5.3. Poradnictwo laktacyjne

5.4. Bank mleka

5.5. Leki w okresie laktacji

6. Produkty zastępujące mleko kobiece

6.1. Wstęp

6.2. Terminologia

6.3. Produkty zastępujące mleko kobiece na bazie mleka krowiego

6.4. Preparaty sojowe

6.5. Hydrolizaty białka

6.5. Preparaty zawierające aminokwasy

6.7. Ogólne zasady przygotowywania mleka dla niemowląt

7. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających

7.1. Schemat żywienia niemowląt

7.2. Terminologia

7.3. Harmonogram i sposób

7.4. Pokarmy potencjalnie alergizujące

7.5. Inne składniki diety

7.6. Dieta wegetariańska i wegańska

8. Żywienie dzieci starszych

8.1. Wstęp

8.2. Rola lekarza

8.3. Specyfika żywienia w zależności od wieku

8.4. Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych

9. Żywienie ciężarnych i kobiet karmiących piersią a zdrowie dzieci 

9.1. Wstęp

9.2. Stan odżywienia w okresie przedkoncepcyjnym i w czasie ciąży

9.3. Przyrost masy ciała w okresie ciąży

9.4. Podstawowe zasady żywienia w ciąży

9.5. Podstawowe zasady żywienia kobiet karmiących piersią

9.6. Zapotrzebowanie na wodę

9.7. Witaminy i składniki mineralne

10. Piramida żywienia

10.1. Definicja

10.2. Zasady zdrowego żywienia.

11. Dieta wegetariańska i wegańska

11.1. Definicja i klasyfikacja

11.2. Wpływ na zdrowie

11.3. Skład i bilansowanie

12. Probiotyki i prebiotyki

12.1. Mikrobiota

12.2. Dysbioza

12.3. Modyfikacje mikrobioty

12.4. Probiotyki

12.5. Prebiotyki

12.6. Synbiotyki

12.7. Bezpieczeństwo

12.8. Zalecenia

12.9. Preparaty dostępne w Polsce

13. Zalecenia dotyczące suplementacji diety

13.1. Wstęp

13.2. Witamina D

13.3. Witamina K

13.4. Żelazo

13.5. Fluor

13.6. Ksylitol

13.7. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

13.8. Jod

14. Żywienie sportowców w wieku rozwojowym

14.1. Wstęp

14.2. Specyfika żywienia młodych sportowców

14.3. Podstawowe składniki odżywcze

14.4. Żywienie okołowysiłkowe

14.5. Zaburzenia odżywiania 

14.6. Suplementy

14.7. Poradnictwo żywieniowe

B Podstawy leczenia żywieniowego

1. Niedożywienie szpitalne

2. Leczenie żywieniowe i żywienie dojelitowe

2.1. Definicje leczenia żywieniowego

2.2. Zasady żywienia dojelitowego

2.3. Drogi dostępu do przewodu pokarmowego

3. Żywienie pozajelitowe

C Leczenie żywieniowe i dietetyczne w wybranych chorobach

1. Noworodki urodzone przedwcześnie lub z małą urodzeniową masą ciała

2. Nadwrażliwość na pokarmy

3. Zapobieganie alergii poprzez modyfikacje dietetyczne

3.1. Wstęp

3.2. Ocena ryzyka wystąpienia choroby alergicznej

3.3. Interwencje żywieniowe w zapobieganiu alergii

4. Ostra biegunka infekcyjna

5. Biegunka przewlekła

6. Choroby związane z glutenem 

6.1. Klasyfikacja

6.2. Celiakia

6.3. Alergia na pszenicę

6.4. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

7. Nietolerancja FODMAP

8. Nietolerancja mono- i disacharydów

8.1. Informacje ogólne

8.2. Niedobór laktazy

8.3. Niedobór sacharazy/izomaltazy

8.4. Niedobór trehalazy lub maltazy

8.5. Wrodzone zaburzenia transportu glukozy/galaktozy

8.6. Zaburzenia transportu fruktozy

9. Refluks żołądkowo -przełykowy i choroba refluksowa przełyku 

10. Wybrane zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego

10.1. Wstęp

10.2. Kolka niemowlęca

10.3. Zaparcie czynnościowe

10.4. Czynnościowy ból brzucha 

11. Nieswoiste choroby zapalne jelit u dzieci 

12. Wybrane choroby wątroby

13. Mukowiscydoza

14. Ostre zapalenie trzustki

15. Przewlekłe zapalenie trzustki

16. Cukrzyca

17. Nadwaga i otyłość

18. Wybrane dyslipidemie uwarunkowane genetycznie

18.1. Hipercholesterolemia rodzinna

18.2. Abetalipoproteinemia

18.3. Hipobetalipoproteinemia

18.4. Hipertriglicerydemia pierwotna uwarunkowana deficytem lipazy lipoproteinowej

19. Wybrane wrodzone wady metabolizmu

19.1. Informacje ogólne

19.2. Niedobór dehydrogenazy 3 -hydroksyacylo -CoA kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu

19.3. Wrodzona nietolerancja fruktozy

19.4. Tyrozynemia typu 1

19.5. Fenyloketonuria

20. Trudności w karmieniu u dzieci

21. Zaburzenia odżywiania się – jadłowstręt i żarłoczność psychiczna

21.1. Jadłowstręt psychiczny

21.2. Żarłoczność psychiczna

22. Wybrane zaburzenia neurologiczne

22.1. Wstęp

22.2. Niedożywienie

22.3. Padaczka lekooporna i dieta ketogenna

23. Zespół krótkiego jelita

24. Wybrane choroby nerek

24.1. Przewlekła choroba nerek

24.2. Nadciśnienie tętnicze

24.3. Kamica nerkowa

25. Wady wrodzone serca i niewydolność serca

26. Choroba oparzeniowa

27. Mnogie obrażenia ciała

28. Zabieg operacyjny w obrębie przewodu pokarmowego

29. Choroby nowotworowe

30. Opieka paliatywna

D Dodatki

1. Protokół doustnej próby prowokacji w diagnostyce nadwrażliwości na pokarm 

1.1. Definicja

1.2. Wskazania

1.3. Wybór metody

1.4. Postępowanie przed próbą i w jej trakcie

1.5. Wynik próby i informacja dla rodziców

2. Diety: bez białek mleka krowiego i laktozy, bezglutenowa i bogatoresztkowa

2.1. Dieta bez białek mleka krowiego i laktozy

2.2. Dieta bezglutenowa

2.3. Dieta bogatoresztkowa

2.4. Ogólne zasady wprowadzania diety

3. Diety przemysłowe i inne specjalistyczne preparaty żywieniowe

4. Preparaty żywieniowe stosowane we wrodzonych wadach metabolizmu

5. Standardy i normy rozwoju 

5.1. Wstęp

5.2. Przedstawienie i interpretacja wyników

5.3. Biologiczne układy odniesienia – normy i standardy rozwojowe

6. Normy żywieniowe – witaminy, składniki mineralne i woda 

6.1. Woda

6.2. Witaminy i składniki mineralne
 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY