• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie osób w wieku starszym Porady lekarzy i dietetyków

ŻYWIENIE OSÓB W WIEKU STARSZYM PORADY LEKARZY I DIETETYKÓW

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2011, dodruk 2014
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 164
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4407-2
 
39,00 zł
33,90 zł 33,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Książka nalezy do serii  Instytut Żywności i Żywienia zaleca.

Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku. Mirosław Jarosz radzi, co jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Jego poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak  i psychiczną Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego

Tagi: Mirosław Jarosz , geriatria książki ,

Spis treści

Spis treści
Wstęp
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
Sytuacja demograficzna na świecie
Sytuacja demograficzna w Polsce
Stulatkowie
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka
Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się
Postrzeganie osób w wieku starszym
Przyczyny niedoboru makro- i mikro-składników u osób w wieku starszym
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
Nieprawidłowe żywienie
Mała aktywność fizyczna
Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
Zapotrzebowanie na energię
Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe
Zapotrzebowanie na witaminy
Zapotrzebowanie na składniki mineralne
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
Produkty wzbogacane
Woda
Produkty zbożowe
Warzywa i owoce
Mleko i jego przetwory
Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy
Tłuszcze
Cukier i słodycze
Sól
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
Rola wody w organizmie
Zapotrzebowanie na wodę
Skutki zdrowotne odwodnienia
Jak uzupełniać niedobór wody?
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę
Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę
Piśmiennictwo

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

59,00 zł
49,90 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY