• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-zywienie-u-progu-i-u-schylku-zycia_12354_150x190

ŻYWIENIE U PROGU I U SCHYŁKU ŻYCIA

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Rok wydania: Poznań 2013
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 146
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-698-4
 
32,00 zł 32,00 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
nakład wyczerpany - produkt niedostępny u wydawcy

Opis

W ontogenezie, czyli osobniczych rozwoju człowieka, istnieją dwa okresy - wzrostu i rozwoju ora starości - gdy jest on szczególnie wrażliwy na wszelkie nieprawidłowości w odżywianiu, a ich konsekwencje zdrowotne są dotkliwsze niż kiedy indziej. Wspólną cechą obu okresów, obok braku zrównoważenia bilansu energetycznego oraz zmian w budowie i psychofizycznej wydolności organizmu, jest szczególna rola: genów jako determinantów zachodzących zmian, aktywności fizycznej jako czynnika kształtującego i podtrzymującego sprawność organizmu oraz aktywności umysłowej jako czynnika rozwijającego możliwości poznawcze i zapobiegającego demencji.

Aspekty te zostały przystępnie przedstawione w początkowych rozdziałach książki. Dalsze jej części szczegółowo omawiają fizjologiczne uwarunkowania i specyfikę potrzeb pokarmowych oraz aktualne normy i praktyczne zalecenia dla żywienia dzieci, młodzieży i osób starszych, a także najczęstsze popełniane przez nich błędy żywieniowe i ich konsekwencje zdrowotne.

Prezentowana książka jest dwunastym tomikiem Biblioteczki Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Tagi: geriatria książki ,

Spis treści

Rozdział 1
Wstęp

Część I
Specyfika procesu rozwoju i starzenia się organizmu
Rozdział 2
Rola genów w ontogenezie i ich związek z odżywianiem
Rozdział 3
Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia osób w różnym wieku
Rozdział 4
Żywienie a procesy poznawcze

Część II
Żywienie u progu życia
Rozdział 5
Fizjologia rozwoju człowieka od poczęcia do dojrzałości w aspekcie potrzeb żywieniowych
Rozdział 6
Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci
Rozdział 7
Zasady żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
Rozdział 8
Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci i młodzieży, ich przyczyny i konsekwencje zdrowotne

Część III
Żywienie u schyłku życia
Rozdział 9
Fizjologia procesów starzenia się w aspekcie potrzeb żywieniowych
Rozdział 10
Zasady żywienia osób starszych
Rozdział 11
Najczęstsze błędy w żywieniu osób starszych, ich konsekwencje zdrowotne i możliwości zapobiegania

 


 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY