
ŻYWIENIE W NADCIŚNIENIU TĘTNICZYM
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2013
- Wydanie: I
- Ilość stron: 212
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4436-2
45,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
Opis
Zofia Wieczorek-Chełmińska, autorka wielu publikacji dotyczących diet w różnych dolegliwościach, tym razem zapoznaje Czytelnika z zasadami zdrowego żywienia w nadciśnieniu tętniczym.
W części pierwszej publikacji Żywienie w nadciśnieniu tętniczym, autorka przedstawia m.in. czynniki ryzyka choroby nadciśnieniowej, rodzaje choroby, jej objawy oraz ogólne zasady zdrowego żywienia z przykładami diet. Przestrzega, iż bagatelizowanie choroby może prowadzić do groźnych dla zdrowia powikłań, takich jak udar mózgu, obrzęk płuc, niewydolność nerek czy zaburzenia wzroku.
W części drugiej znalazły się konkretne przepisy kulinarne zalecane w diecie osób chorych na nadciśnienie tętnicze.
Spis treści
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
Układ krążenia
Najczęściej występujące czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego i jego powikłań
Rodzaje nadciśnienia tętniczego
Objawy choroby nadciśnieniowej
Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
Powikłania choroby nadciśnieniowej
Żywienie profilaktyczne w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach
Charakterystyka niektórych składników odżywczych
Diety
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Wybrane potrawy zalecane w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach
Opinie
- Żywienie w chorobach kostno-stawowych
- Żywienie w chorobach nowotworowych
- Żywienie w osteoporozie
- Żywienie w niedokrwistościach
- Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
- Żywienie w chorobach nowotworowych
- Żywienie w chorobach nerek
- Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
- Dietetyczna kuchnia wegetariańska
- Diety niskoenergetyczne
- Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
- Żywienie w chorobach serca