• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-zywienie-w-nadcisnieniu-tetniczym_11478_150x190

ŻYWIENIE W NADCIŚNIENIU TĘTNICZYM

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2013
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 212
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4436-2
 
54,00 zł
45,90 zł 45,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
nakład wyczerpany - produkt niedostępny u wydawcy

Opis

Zofia Wieczorek-Chełmińska, autorka wielu publikacji dotyczących diet w różnych dolegliwościach, tym razem zapoznaje Czytelnika z zasadami zdrowego żywienia w nadciśnieniu tętniczym.

W części pierwszej publikacji Żywienie w nadciśnieniu tętniczym, autorka przedstawia m.in. czynniki ryzyka choroby nadciśnieniowej, rodzaje choroby, jej objawy oraz ogólne zasady zdrowego żywienia z przykładami diet. Przestrzega, iż bagatelizowanie choroby może prowadzić do groźnych dla zdrowia powikłań, takich jak udar mózgu, obrzęk płuc, niewydolność nerek czy zaburzenia wzroku.

W części drugiej znalazły się konkretne przepisy kulinarne zalecane w diecie osób chorych na nadciśnienie tętnicze. 

Spis treści

I. CZĘŚĆ OGÓLNA
Układ krążenia
Najczęściej występujące czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego i jego powikłań
Rodzaje nadciśnienia tętniczego
Objawy choroby nadciśnieniowej
Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
Powikłania choroby nadciśnieniowej
Żywienie profilaktyczne w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach
Charakterystyka niektórych składników odżywczych
Diety
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw

II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Wybrane potrawy zalecane w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach
 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

POLECAMY