
ŻYWIENIE W NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2014, dodruk 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 130
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4874-2
33,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Niedoczynność tarczycy jest poważnym problemem zdrowotnym, występującym u 1-5 % osób przed 60. rokiem życia. Częstość występowania tej choroby zwiększa się istotnie po 60. roku życia: w tej grupie ludności wynosi już 10-15 %. Niedoczynność tarczycy może rozwijać się podstepnie przez wiele lat, upośledzając znacznie jakość życia. Dlatego tak ważne jest jej wczesne rozpoznanie i leczenie. W prewencji i leczeniu tej choroby poza leczeniem farmakologicznym duże znaczenie ma odpowiednia dieta. Poradnik zawiera wskazówki żywieniowe i przykładowe jadłospisy dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, pomagające w walce z tą chorobą.
Spis treści
Wprowadzenie
Co oznacza termin niedoczynnośc tarczycy?
Przyczyny niedoczynności tarczycy
Epidemiologia niedoczynności tarczycy
Kliniczne objawy niedoczynności tarczycy
Rozpoznanie niedoczynności tarczycy
Leczenie w niedoczynności tarczycy
Profilaktyka niedoczynności tarczycy
Ogólne zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia
Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy
Składniki diety ważne przy niedoczynności tarczycy
Przykładowe 7-dniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy
Piśmiennictwo
Opinie
- Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?
- Dietetyka Żywność żywienie w prewencji i leczeniu
- Celiakia
- Choroba stłuszczeniowa wątroby
- Choroby trzustki Porady lekarzy i dietetyków
- Choroby żołądka i dwunastnicy Porady lekarzy i dietetyków.
- Cukrzyca Zapobieganie i leczenie
- Dna moczanowa
- Gazy jelitowe. Porady dla lekarzy i dietetyków.
- Kamica żółciowa. Porady lekarzy i dietetyków.
- Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
- Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
- Nowotwory złośliwe: Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?
- Osteoporoza
- Otyłość Zapobieganie i leczenie
- Suplementy diety a zdrowie
- Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki Interakcje między żywnością, suplementami...
- Zaparcia
- Zespół jelita nadwrażliwego Porady lekarzy i dietetyków
- Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego
- Żywienie chorych z nowotworami
- Żywienie chorych ze stomią
- Żywienie osób w wieku starszym Porady lekarzy i dietetyków
- Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka.
- Nadciśnienie tętnicze