Opis
Żywność lekarstwem - to najprawdziwsza prawda. A zdrowie to najcenniejsze dobro. O zdrowie warto i trzeba dbać. W znacznym stopniu wpływa na sposób odżywiania się i sposób przygotowania potraw. Jedne pokarmy pobudzają poszczególne narządy, do prawidłowego funkcjonowania, a inne obciążają je lub wręcz im szkodzą. Książka ta radzi co jeść i jak przygotować potrawy, aby zawarte w owocach oraz warzywach witaminy, związki mineralne i inne substancje o korzystnym działaniu na oragnizm nie traciły na wartości. Autorki wskazuja też jakie rośliny pomocne są w leczeniu lub zapobieganiu różnym chorobom. Podają przepisy na smaczne i zdrowe dania główne, desery, przetwory i dodatki zastęujące niekiedy nadużywane produkty, np. ocet czy kwasek cytrynowy oraz lecznicze herbatki, napary, wywary i soki. Działkowicze dowiedzą się też z tej książki jakich warunków do uprawy wymagają omówione w książce rosliny, gdzie je sadzić i jakie wybrać odmiany.