• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-25371_13449_150x190

PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ Z CHEMII ŻYWNOŚCI

  • Wydawca: Wydawnictwo SGGW
  • Rok wydania: 2008
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 138
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7583-018-7
20,00 zł 20 20 PLN 1
Bezpłatna dostawa przy zakupach
powyżej 300zł
Najniższa cena z 30 dni: 20,00 zł
Produkt niedostępny
Powiadom o dostępności produktu
Imię i nazwisko
Email
Telefon

Opis

Chemia żywności obejmuje wiedzę o chemicznych właściwościach składników oraz o ich wpływie na jakośc produktów żywnościowych.

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności został opracowany z myslą o samodzielnym rozwiązywaniu przez studenta zadań laboratoryjnych mieszczących się w zakresie chemii zywności.

Każdy rozdział zawiera częśc teoretyczną, zakończoną listą zagadnień ułatwiających samodzielne przygotowanie studenta do kolokwium. Kolejną częścią rozdziału jest częśc doświadczalna, zawierająca opis umozliwiający wykonanie doświadczenia oraz obliczenie i interpretację wyników. Rozdział zakończony jest wykazem literatury, na podstawie której został opracowany, jednocześnie wymieniona literatura może służyć do pogłębienia wiedzy z danego tematu.

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności umozliwi przygotowanie się studenta do ćwiczeń, pomoże przy powtarzaniu materiału, ułatwi wykonanie ćwiczeń i zachęci do prowadzenia samodzielnych obserwacji.

Spis treści

Przedmowa ... 5

Rozdział 1. Jakość wody pitnej. Zdolności utleniające wody – wpływ na jakość i trwałość żywności ... 7

Rozdział 2. Równowagi kwasowo-zasadowe w żywności, miareczkowanie roztworów kwasów monofunkcyjnych silnych i słabych, roztwory buforowe, wyznaczanie pKa ... 17

Rozdział 3. Właściwości białek w żywności na przykładzie białek mleka. Oznaczanie zawartości kazeiny na przykładzie odżywek dla dzieci ... 27

Rozdział 4. Węglowodany w żywności: struktury, właściwości, odróżnianie cukrów prostych od złożonych, własności redukujące cukrów prostych ... 36

Rozdział 5. Określanie zależności pomiędzy stężeniem cukrów w roztworze a parametrami fizykochemicznymi, takimi jak: współczynnik załamania światła, gęstość i polaryzacja ... 49

Rozdział 6. Węglowodany w żywności: właściwości laktozy, oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych ... 65

Rozdział 7. Karmelizacja cukrów: przebieg procesu, wpływ pH na proces karmelizacji. Zastosowanie spektrofotometrii do pomiaru intensywności zabarwienia ... 72

Rozdział 8. Reakcje Maillarda: mechanizm, oznaczanie toksycznych związków RM na przykładzie akryloamidu ... 81

Rozdział 9. Naturalne psucie się żywności – jełczenie oksydacyjne i hydrolityczne olejów roślinnych. Oznaczanie liczby kwasowej i nadtlenkowej ... 100

Rozdział 10. Oznaczanie zawartości jodu w wybranych środkach spożywczych. Właściwości jodu, zawartość jodu w środkach spożywczych i jodowanie soli ... 112

Rozdział 11. Właściwości chlorofili. Wykrywanie i rozdzielanie barwników w owocach i warzywach ... 118

Aneks ... 128

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

109,00 zł
95,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 91,90 zł

POLECAMY

32,90 zł
29,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 27,90 zł
109,00 zł
99,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 88,90 zł
18,00 zł
15,84 zł
Najniższa cena z 30 dni: 18,00 zł
74,00 zł
66,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 74,00 zł
50,00 zł
44,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,00 zł
35,00 zł
30,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 31,50 zł
10,70 zł
Najniższa cena z 30 dni: 10,70 zł
31,50 zł
27,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 27,90 zł
65,00 zł
57,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 53,60 zł
27,00 zł
23,76 zł
Najniższa cena z 30 dni: 19,90 zł
17,00 zł
14,96 zł
Najniższa cena z 30 dni: 17,00 zł
6,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 2,50 zł
27,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 19,00 zł
6,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 5,00 zł
63,90 zł
56,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 54,90 zł
29,00 zł
26,10 zł
Najniższa cena z 30 dni: 26,10 zł

PORADNIKI O ZDROWIU

Biochemia krwi - co to jest, wskazania, normy i profile

Kiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...

czytaj więcej
ALP - co to jest, normy

Fosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....

czytaj więcej
Morfologia krwi - co to jest i co się bada

W tym artykule przyjrzymy się bliżej, czym dokładnie jest morfologia krwi, jakie...

czytaj więcej
Badania krwi - co to jest, jakie warto zrobić

Badania krwi odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej medycynie, służąc zarówno...

czytaj więcej
Badania laboratoryjne - co to jest, rodzaje

Badania laboratoryjne stanowią fundament nowoczesnej diagnostyki medycznej i naukowej,...

czytaj więcej