PRZEWODNIK PO BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI
- Wydawca: Medyk
- Rok wydania: 2012
- Wydanie: 1
- Ilość stron: 200
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-89745-69-9
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 19,00 zł
Przedstawiamy Państwu zarys zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności. Zamieszczone tu informacje nie wyczerpują tematu, lecz mogą być inspiracją do głębszych poszukiwań optymalnych rozwiązań, drążenia trudnych problemów. Z taką nadzieją oddajemy książkę w ręce czytelników, których żywo interesuje „gorący” i aktualny temat w naukach żywieniowych, jakim jest rozwój bezpieczeństwa żywności. Naszym celem było bezstronne przedstawienie faktów i zdarzeń. Dla niektórych kontrowersyjnych tematów, jak np. kwestia bezpieczeństwa żywności transgenicznej (GMO), uznaliśmy, że słuszne będzie przedstawienie własnych, subiektywnych poglądów. Staraliśmy się – tam, gdzie było to możliwe – aby sama wymowa liczb skłoniła Czytelnika do wyciągnięcia wniosków. Książka posłuży jako drogowskaz dla młodych Czytelników, studentów, osób specjalizujących się w naukach żywieniowych.
1. Wprowadzenie - bezpieczeństwo żywności dzisiaj
2. "Od pola do stołu": obszary ryzyka w łańcuchu rolno-żywnościowym
3. Wielkie katastrofy ekologiczne, zatruta żywność, skandale
* Skażenia chemiczne
* Skażenia fizyczne żywności
* Epidemiologia zbiorowych zatruć pokarmowych żywnością skażoną mikrobiologicznie
* Kryzysy i skandale żywnościowe
* Fałszowanie żywności
4. Ksenobiotyki, toksyczne metabolity, szkodliwe produkty obróbki termicznej żywności, biotoksyny
5. Narzędzia toksykologicznej oceny żywności