CHEMIA ŻYWNOŚCI TOM 1 GŁÓWNE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 458
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-01-19625-7
95,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 91,90 zł
Fragment przedmowy do książki "Chemia żywności Tom 1 Główne składniki żywności" pod redakcją Zdzisława Sikorskiego i Hanny Staroszczyk:
"...W przygotowaniu wszystkich wersji książki uczestniczyli liczni specjaliści chemi i technologii żywności, absolwenci/pracownicy Politechniki Gdańskiej, Krakowskiej i Łódzkiej, Akademii Rolniczych w Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie i Warszawie, oraz Uniwersytetów Poznańskiego i Warszawskiego. Dzięki dobrej współpracy autorów obecnego wydania z redaktorami naukowymi udało się większość rozdziałów opracować zgodnie z przyjętymi założeniami.
Książka zawiera tylko materiał należący ściśle do chemii żywności, omawia skład, właściwości chemiczne, funkcjonalne, sensoryczne i biologiczne oraz interakcje składników, a także metody oceny jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Ufamy, że będzie ona dobrze służyła studentom chemii i technologii żywności oraz pracownikom gospodarki żywnościowej."
Zdzisław Edmund Sikorski
Hanna Staroszczyk
"Chemia żywności Tom 1 Główne składniki żywności" pod redakcją Zdzisława Sikorskiego i Hanny Staroszczyk
Przedmowa.
1. Zakres i rola chemii żywności.
2. Budowa surowców i produktów żywnościowych.
3. Rola wody w żywności.
4. Składniki mineralne.
5. Sacharydy - występowanie i znaczenie.
6. Lipidy.
7. Białka.
8. Niebiałkowe związki azotowe.
9. Interakcje składników żywności.
10. Naturalne barwniki roślinnych surowców żywnościowych.
11. Substancje zapachowe i smakowe w żywności.
12. Składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Skorowidz
Kiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcejFosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....
czytaj więcejW tym artykule przyjrzymy się bliżej, czym dokładnie jest morfologia krwi, jakie...
czytaj więcejBadania krwi odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej medycynie, służąc zarówno...
czytaj więcejBadania laboratoryjne stanowią fundament nowoczesnej diagnostyki medycznej i naukowej,...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej