DIETA ŁATWO STRAWNA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2015 dodruk 2024
- Wydanie: II
- Ilość stron: 288
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320031652
51,92 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
Publikacja zawiera przepisy diety łatwo strawnej, uwzględniające odpowiedni dobór produktów i technologię ich przygotowania. Książka przeznaczona jest zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość, niewydolność krążenia, nadciśnienie itp.
Prawidłowy, skomponowany jadłospis, pozwoli uniknąć wielu chorób, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, udary mózgu, nowotwory.
1) Wiadomości ogólne o żywieniu
2) Żywienie dietetyczne
- czym charakteryzuje się dieta łatwo strawna
- dla kogo jest konieczna, a dla kogo jest wskazana
- żywienie w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych
- żywienie w chorobie wrzodowej
- żywienie w otyłości
- uwagi o żywieniu ludzi w podeszłym wieku
- uwagi o żywieniu w cukrzycy
- uwagi o żywieniu w chorobie trzewnej (celiakii)
- uwagi o organizacji spożywania posiłków w ciągu dnia
3) Przepisy na potrawy diety łatwo strawnej
- dodatki do pieczywa
- zupy
- dodatki do zup
- potrawy z mięsa i ryb
- potrawy z jaj
- potrawy z warzyw
- potrawy z mąki i kasz
- potrawy półmięsne
- sosy
- desery i napoje
- ciasta domowe
- domowe przetwory łatwo strawne.
Norowirusy wywołują zapalenie żołądka i jelit, które pacjenci przechodzą dość ciężko,...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejChłoniaki, będące jednymi z najczęstszych nowotworów układu limfatycznego,...
czytaj więcej