
DIETA PO UDARZE MÓZGU
- Wydawca: Medical Education
- Rok wydania: 2023
- Wydanie: I
- Ilość stron: 26
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788367696036
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 15,00 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Dieta po udarze mózgu
Autor: mgr inż. Aleksandra Cichocka
Niewątpliwie do czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorego po udarze mózgu, należy właściwe odżywianie. Fakt ten podkreślają stanowiska i zalecenia międzynarodowych ekspertów, mowią także o tym wytyczne Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczace postepowania w tej chorobie. Autorka poradnika, dietetyczka z ogromnym doświadczeniem, w spójny, zwięzły sposób przedstawia aktualne zasady, którymi powinniśmy się kierować w przygotowywaniu posiłków dla pacjentów z udarem. Zaproponowanie kilku przykładowych jadłospisów jest niewątpliwym dodatkowym atutem publikacji. Z pewnością spełni ona oczekiwania nie tylko chorych i ich opiekunów, ale także poszerzy wiedzę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem.
dr hab. n. med. Wojciech Ambrosius
Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.
Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej grupy. Fakt ten podkreślają stanowiska i zalecenia międzynarodowych ekspertów, a także wytyczne Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczące postępowania u chorych po udarze mózgu.
Natomiast wśród czynników sprzyjających zapobieganiu udarowi mózgu znalazły się regularna aktywność fizyczna i racjonalne żywienie. Pocieszające jest zatem to, że na większość czynników ryzyka udaru mózgu możemy wpływać odpowiednim postępowaniem: stylem życia, w tym dietą i aktywnością fizyczną, a także w razie potrzeby leczeniem farmakologicznym.
Dlatego u osób po udarze mózgu tak ważna jest odpowiednia dieta – ponieważ wpływa ona na większość tych czynników ryzyka.
Autorka poradnika, Aleksandra Cichocka, dietetyczka z ogromnym doświadczeniem, w spójny, zwięzły i jednocześnie bardzo czytelny sposób przedstawia aktualne zasady, którymi należy się kierować w przygotowywaniu posiłków dla pacjentów z udarem.
Dodatkowym atutem książki jest kilka propozycji jadłospisów. Poradnik będzie bardzo przydatnym narzędziem dla chorych i ich opiekunów, poszerzy także wiedzę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem.
Tagi: choroby neurologiczne poradnik ,
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.